Bir olay karşısında mutsuz olup, kendini yiyerek rahatlatıyor ve sonrasında pişmanlık duyuyorsanız, bu sizin duygusal olarak aç olduğunuzun belirtisidir. Peki duygusal açlık nedir ne nasıl bastırılır?

Öncelikle açlık duygusu dediğimiz husus sadece biyolojik olarak meydana gelmez. Bir önceki öğününüzden saatler geçmiştir ve acıkmışsınızdır. Bu fizyolojik eylem biyolojik açlıktır. Açlık duygusunun bir başka sebebi psikolojiktir.

Psikolojik açlık nedir?

Öncelikle Psikolojik açlığı biyolojik açlıkla ayırt etmekde fayda var. 

Biyolojik açlık yaşayan bireylerin öğünlerden bir kaç saat sonra karın bölgelerinde guruldama yaşadıkları, yedikten sonra tatmin olurlar. Meyve veya sebze yediklerinde açlık duyguları bastırılmış olur ve bir sonra ki öğüne kadar yeme arzuları tetiklenmez.

Duygusal açlık yaşayan bireyler aslında acıktıkları için yemezler. Stresli ve sıkıntılı anlarında meydana gelen bir açlıktır. Temelinde çeşitli psikolojik sorunlar vardır ve bu doğrultuda şekillenir. Duygusal açlık bir anda meydana gelir ve gidermek için meyve veya sebze yeterli değildir. Bir başka bulgu ise duygusal açlıkta bireyin yöneldiği belirli besinlerdir. Bu besinlerden daha fazla tüketmek ister ve sonrasında tatmin olmaz aksine pişmanlık duyar. 

Psikolojik açlığın altında yatan psikolojik sorunların farkında olmak ve bunu kabullenmek bireyin birinci adımı. Mutsuzluğun kaynağına inerek, nasıl bastırılması gerektiğinin farkına varılabilir.  Bu aşamada bireyin kendini sorgulayıp neden yemek istediğini ve öncesinde ne yaşadığını bir kağıda yazması faydalı olacaktır. Bu şekilde odak noktası yemek olmaktan çıkar ve algı yazmaya yönelir. Psikolojik açlık hissedenlerin algısı yemek üzerinde yoğunlaştığı için bu yönde ilerlemek zamanla bu alışkanlığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır. 

Önerilen Makaleler