YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile beraberinde birtakım sağlık sorunları da görülmektedir. Sıcaklığın ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmaktadır. Metabolizma kış ayından çıkma ve yaz ayına girme döneminde yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Dokularda ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncında ki artış nedeniyle birçok kronik hastalıkta artış gözlenmektedir.

Artan sıcaklıkların hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde ki etkisi çok fazladır. Sıcaklıkların artması ile terle birlikte su ve mineral kaybı yaşarız. Bu nedenle beslenmemizde dikkat etmemiz gereken en önemli konu su tüketimidir. Günlük su tüketimi 13 su bardağı yaklaşık 2,5 litre civarında tutmamız sağlığımız için oldukça önemlidir.

Kızartma, kavurma gibi yağlı besinler yerine tercihimizi ızgara olarak yapmalıyız. Vücut direncini ve bağışıklı sistemini güçlü tutabilmek için mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimi arttırılmalı sofralardan eksik edilmemelidir. Günde 2-3 porsiyon sebze, 4-5 porsiyon meyve tüketmek ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılayacaktır. Böylece bağışıklık sistemimiz güçlenecektir.

Tatlı tüketiminde hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine porsiyon kontrolü yaparak sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmek çok daha doğru olacaktır. Tatillerde açık büfe yemek sunan yerlerde tercihinizi hepsinden yana kullanmak istiyorsanız azar azar hepsinden alıp bir porsiyon tamamlanabilir. Tabağın doluluğunu salata ve sebzelerden sağlamak doğru olandır.

yaz ayları aynı zamanda denize girme sezonu demek olduğundan bayanların karşılaştığı sıkıntılardan en yaygın olanı selülit oluşumudur. Selülit azaltıcı etkisi olan besinlere değinecek olursak eğer daha çok tüketilmesini önerdiklerimiz;

  • İçerisinde bioflavonoid bulunduran üzüm çekirdeği ve toz kakao kolajeni yıkan enzimleri durduruyor ve bağ dokusuna yardımcı oluyorlar. 
  • Antioksidan özelliği olan A, C vitaminleri ve çinko selülit oluşumunu azaltmakta ve etkilidir.
  • Bol su içmek kan dolaşımının düzenlemesini sağlamakla beraber ödemin oluşmasını önlemektedir. Bununla beraber yağ hücrelerinin emilimini sağlamaktadır.
  • Ödem söktürücü ve toksin atma özelliği olan kuşkonmaz ve lahana yaz aylarında sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken sebzeler arasında olmalıdır.
  • Yağlı balıkta bolca bulunan Omega-3 damarları genişleterek kan dolaşımına yardımcı olur. Bu nedenle haftada 2-3 gün balık tüketmekte yarar vardır.
  • kan basıncının ve dolaşımının rahatlamasına yardımcı olan soğan ve sarımsak da sofranızda sık sık yer almalıdır.
  • Bromelin enzimi bulunan ananas, sadece protein emilimine yardımcı olmaz, şişkinliğin ve ödemin atılmasına da yardımcı olur. Böylece selülit oluşumunu engellemeye katkısı vardır. Ara öğünlerinizde  1 dilim ananas tercih etmeniz olumlu etki gösterecektir.
  • İçerisinde yer alan potasyum ile kan basıncını düşürerek dolaşıma yardımcı olan ve dokuları temizleyen muz, avokado, havuç, bezelye, karpuz tüketmeniz de fayda olacaktır. Sindirim ve düşük tansiyon sorununuz yoksa her gün 1 adet muz tüketebilirsiniz.
  • Kan damarlarının kasılmasını engelleyerek dolaşımın rahatlamasını sağlayan kereviz ve içeriğinde kateşin olan ve yağ yakımını hızlandıran yeşil çay selülit azaltıcı etkisi olan besinlerdir.

Sıcak havalarda şahit olduğumuz ve sık rastlanılan diğer durum besin zehirlenmeleridir. Bunun nedeni sıcak havaların etkisi ile besinlerdeki mikroorganizma üremesinin çok hızlı olmasıdır. Besin zehirlenmeleri ile karşılaşmamak için et ve et ürünlerini, süt ve süt ürünlerini, yumurta ve yumurtalı gıdaları uygun sıcaklıkta ve koşullarda saklamak gereklidir.

Yaşamın her döneminde olması gerektiği gibi yaz aylarında da sağlığın korunması ve hastalıkların oluşmaması için doğru beslenmenin önemini unutmayın.

Önerilen Makaleler