TIRMANIŞ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

1)Tırmanış yapmak isteyenler kişiler nasıl ve nerelerden başlayabilirler?
Dağcılığa(Alpinizm/Mountaineering) ya da Spor Tırmanışa(Sport Climbing) başlamak için üniversite dağcılık kulüpleri ya da tırmanış salonlarına başvurabiliriz(Marmara BESYO tırmanış duvarı-Anadoluhisarı; Boulderistanbul-Kadıköy; Boulderhane-Levent vd…). STÖ olarak dağcılık dernekleri de mevcut: DAG ya da Zirve Dağcılık İstanbul şubesi gibi. Bu kuruluş ya da yapılara kayıt yaptırarak kolaydan zora eğitim programlarıyla teorik ve pratik eğitimlere başlamak mümkün.
2) Kimler tırmanış yapamaz? Kimler tırmanış yapabilir? Neden?
Şişmanlık sorunu olanlara tırmanışı öneremem. Ancak basit doğa yürüyüşleri yapabilirler. Bunun dışında 7’den 70’e her sağlıklı birey dağcılık ya da tırmanış yapabilir. Dağcılık ve Spor Tırmanış: dayanıklılık, kuvvet, esneklik, koordinasyon, problem çözümü becerilerin gelişmesi için ideal.
3) Tırmanış hangi kas gruplarını çalıştırır?
Dikey duvarlara tırmanışta daha çok üst ektremiteler çalışır. Genel dağcılık etkinliklerinde ise bacaklar ve kardiyovasküler sistem devrededir.
4) Tırmanış tehlikeli midir?
Tırmanış gerekli eğitim ve deneyim mevcutsa tehlikeli değildir. Ama tüm doğa sporları gibi objektif risklere de sahiptir.
5) Tırmanış türleri nelerdir? Kimler hangi türü daha rahat yapabilir?
Dağcılıkta tırmanış türleri: Kaya tırmanışı, Buz tırmanışı, Miks tırmanış, Yüksek irtifa tırmanışlarıdır. Hepsinde genel bir ustalık ya da birini tercih edip uzmanlaşmak mümkündür.
Spor tırmanış ise Bouldering, Lider, Hız türlerinde yapılabilir; yarışmaları mevcut.
Çocuklar, gençler için Spor Tırmanış çok ideal. Orta yaş ve devamı için ise Dağcılık tercih edilebilir. Fakat belirtmek gerekebilir ki bu türler birbirine karşıt değil aksine destekleyici/tamamlayıcıdır.
Dağcılık ve Kaya Tırmanışı Eğitmeni
Doğan PALUT 
 

Önerilen Makaleler