Bir adalenin istemsiz ve ağrılı kasılmasına kramp adı verilir. Sık görülebilir ve nadiren birkaç saniyeden uzun sürer.
Belirtileri;
- Genellikle ayak parmaklarında veya baldır bölgesinde hissedilen kas ağrısı; dinlenirken veya geceleri uyurken daha sık görülür.
- Adalede sertleşme ve kasılma oluşur. Birkaç saniye için kas kontrol dışı kasılır.
- Eğer kramplar karın kaslarında meydana geliyorsa; premenstrüel sendromun ve bazı bağırsak hastalıklarının belirtisidir.
Hekiminize Danışın;
- Kramp ağrıları genellikle masajla hafifler. Fakat geceleri düzenli olarak ortaya çıkıyor ve uykunuzu kesiyorsa mutlaka bir hekime danışmalısınız. Sizi rahatlatacak ilaçlar verebilir.
- Kramp bir saat ya da daha fazla sürerse acil hekiminize görünmeniz gerekebilir.
- Göğüs bölgesinde kramp tarzı bir ağrı meydana gelirse acilen tıbbi müdahale edilmesi için hemen bir hastaneye gitmeniz gerekebilir.
Neden Kramp Ağrısı Oluşur;
Kramplar, basit bir kas yorgunluğu veya uygunsuz bir pozisyonda oturulması, yatılması gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilen bir kas spazmıdır. Sıklıkla bir egzersiz esnasında ya da sonrasında laktik asit birikmesine bağlı olarak ortaya çıkar, ayrıca geçici bir dolaşım sorununa bağlı da olabilir.
Kramp kalsiyum, magnezyum ve/veya potasyum gibi minerallerin eksikliğine bağlı olarak ve bazen de, özellikle vücutta magnezyum ve potasyum atılmasını arttıran ilaçlar başta olmak üzere, bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Birçok vakada sorunun kaynağı aydınlatılamaz.
Krampların Giderilmesine Yardımcı olan Bitkiler
Uyarı: Aşağıdaki bitkilerden aynı anda sadece birini kullanın.
Harici Uygulama İçin;
Tarçın: Tarçın bazlı bir merhem içindeki talimatlar doğrultusunda günde üç veya dört kez sorunlu bölgeye uygulanır.
Muskat: 3 damla uçucu yağ 50 ml taşıyıcı yağa eklenir. Günde 1-3 kez uygulanır veya günde bir kez banyo suyuna ilave edilerek kullanılır.
Semizotu: 100 ml soğuk suya 100 g taze semizotu koyulur, 15-30 dakika kaynatılır. Günde 1-2 defa sorunlu bölgeye uygulanır.
Önlem Alın!
- Egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında bolca sıvı alın; çok terliyorsanız veya sıcak alanda egzersiz yapıyorsanız, kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koymayı sağlayan bir içeceği de tercih edebilirsiniz.
- Kasları gevşetmek için masaj yapın. Kramp esnasında sandalyeden ya da yataktan kalkın ve etkilenen kası güçlü; ama dikkatli şekilde gerin.
- Kramp giren bölgenin düzenli olarak gerilmesi sonraki atak sıklığını ve şiddetini dikkate değer ölçüde azaltır. Sorunlu kası 3 dakika boyunca 10 saniye süreyle tekrar tekrar gerin ve sonrasında günde üç kez tekrarlayın. Örneğin, baldır kaslarınızı germek için dizinizi düz tutun ve baldırınızın ön kısmındaki kasları ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekmek için kullanın.
- Eğer kramplara kullandığınız ilaçların neden olduğunu düşünüyorsanız, bu konuyu hekiminizle görüşün.