SPOR YAPIYORSAN DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİSİN

Ne için mi? Daha sağlıklı ve uzun yaşamak, sakatlık veya hastalık geçirmemek, kısacası kendin için.
 

  • Protein ağırlıklı kahvaltılar etmelisin. Vücudunun ihtiyacı olan proteini gün içinde dengeli ve yeterli alman için protein alımını günün ilk öğünü ile başlamalı ve vücudunu doğal gıdalarla beslemelisin.

 

  • Öğünlerini aksatma. Düzenli spor yapıyorsan kesinlikle aç kalmamalısın. Vücut direncinin düşmemesi ve enerji ihtiyacını karşılamak için ihtiyacın olan enerjiyi düzenli beslenerek almalısın.

 

  • Kardiyo antrenmanından sonra protein al. Yoğun ve sık sık kardiyo antrenmanları yapıyorsan antrenmanlardan 30-40 dakika sonra protein ve az miktarda karbonhidrat al. Vücudun kardiyo antrenmanında çok fazla enerji kaybeder eğer proteinden ve karbonhidrattan zayıf beslenirsen vücudunun toparlanmasını ve kaslarının yapılanmasını sağlayamazsın. Bu nedenle egzersiz programına göre beslenmene dikkat etmelisin.

 

  • Öğle yemeğini evden götür. Sağlıklı yemek bulmak yada yemek yapan yerlere güvenmek biraz zor. Bu nedenle öğle yemeğini evde güzelce paketleyip yanında götürmen hem aldığın kalori miktarını dengelemene yardımcı olacak hemde yediğin yemeğin temizliği konusunda kafanda soru işaretleri oluşmasına engel olacaktır.

 

  • Organik ve yerel pazarlardan alışveriş yap. Yerli meyve ve sebzelere güvenmelisin. Ülkemizde yetişen taze meyve ve sebzeler yeteri kadar lezzetli ve sağlıklı. İthal ürünler uzun süren yolculukların sonunda farklı depolama şekilleriyle ülkemize geldiği için ne derece sağlıklı bir yolculuk yaptıklarına emin olmak zor. Hem yerli üreticiye destek vermek hem de en taze meyve ve sebzeleri tüketmek için büyük martekler yerine yerel pazarlardan alış veriş yapmalısınız. Güvendiğiniz pazarların günlerini öğrenin ve haftalık alışverişinizi yapın.

 

  • Buzdolabınızı temiz tutun. Sağlık için beslenmek çok önemli ancak temiz yerde saklanmış besinlerle. Çünkü bir çok bakterinin besinlerimizden uzak durması ve uzun ömürlü tüketim yapabilmek için kullandığımız buzdolabı mikrop yuvasına dönebilir. Bunu önlemek için ayda bir tüm besinleri dışarı çıkarıp buzdolabını deterjanla temizlemek ve suyla iyice durulamak yeterli olacaktır.
  • Yastığını ve yatağını doğru seç. Boyun ve omurilik ağrıları yaş ilerledikçe daha büyük sorunlara sebep oluyor. Erken yaşta önlemini almalısın, doğru bir yatak ve yastık seçimi bu konuda sana en çok yardımcı olacak ikilidir. Spor yapan kişilerin kas gelişimleri ve performan gelişimleri dinlenmeyle doğrudan orantılıdır. İyi dinlenmemiş bir sporcunun kas gelişimi yavaşlar, performansı düşer ve sakatlanmalara karşı dayanıklılığı azalır. Bu nedenle önemsemediğin yayları batan ve derin bir uykuya dalmanı engelleyen yatağına veda etme zamanı.

 

  • Doğru iç çamaşırı seç. Spor yaparken terliyorsun ve vücudunla ilk temas halinde olan kıyafetlerin iç çamaşırların. Eğer iç çamaşırını sentetik ve doğal olmayan bir kumaştan seçersen zamanla vücudunda çıkan çıban, sivilce ve pişik yaraları hareket rahatlığını engelleyecek seviyeye gelebilir. Buda spor yapmana ve günlük hayattaki basit işlerini gerçekleştirmene bile engel olabilir. Bu nedenle kendine ve vücuduna değer ver. Pamuklu gibi doğal ipliklerden yapılmış iç çamaşırlarını özellikle spor yaparken giy.

 

  • Kendi havlunu yanında götür. Çok büyük bir kulübe üye değilsen ki onlarda her ne kadar dikkat etseler de temizlik açısından önlemini almanda fayda var. Çünkü senin kullandığın havlu ile birlikte yüzlerce üyenin havlusu aynı sepette nemli ve kirli bir şekilde saatlerce kalıyor. Ne kadar süre sonra yıkanıyor? Senin eline ulaşırken ne derece titizlikle saklanıyor yada her hangi bir cilt hastalığı olan biri senin kullanacağın havluyu daha önce kullanmış mı? Bunların cevaplarını hiç bir zaman yüzde yüz bilemezsin. Bu nedenle önlemini al ve kendi havlunu yanında götür.

 
Doğru ayakkabı ile doğru sporu yap. Bir fitness merkezine üyeysen farklı bir çok grup ve özel derslere katılma imkanın oluyordur. Takım sporları yada dış mekan aktiviteleride yapıyorsan dikkat etmelisin. Çünkü yaptığın her spor farklı kas grubunu farklı derecelerle çalıştırır. Eğer her spor için aynı ayakkabıyı kullanıyorsan sakatlanma riskini arttırıyorsun demektir. Basketbol oynarken nasıl krampon giyemiyorsan, koşarken de yürüyüş ayakkabısı giyemezsin. Çok uç noktalar değil sadece dikkat etmen gereken noktalar. Hem ayakkabı ömrünü uzatmak hemde sakatlanmamak için iki farklı spor ayakkabısı edinebilirsin. Bu sayede 3 ayda bir spor ayakkabı almak zorunda da kalmazsın.

Önerilen Makaleler