Solaryum son yıllarda en çok talep edilen konulardan biri. Özellikle bu sene yazın bir türlü gelmemesiyle bronz bir tene sahip olmak isteyenler çareyi solaryumda buldu. Solaryumun sağladığı bronzluğun, cildi daha canlı gösterdiği konusunda herkes hemfikir. Ancak bilinçsiz bir şekilde solaryuma girmenin zararları da oldukça fazla. Solaryuma girmeye karar vermeden önce yararlarını ve zararlarını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmekte fayda var.
Solaryum nedir?
Solaryum makineleri, UV ışını üreten lambalardan oluşan yapay bronzlaştırıcılardır. Güneşin yaydığı ultraviole (morötesi) radyasyon gibi solaryum cihazları da UV (morötesi) radyasyon yayarlar. Farklı olarak solaryum cihazlarının yaydığı ışığın şiddeti ve tipi kontrol edilebilirdir. Ultra viyole ışınları UVA, UVB ve UVC olarak adlandırılır. UVC ışınları zararlıdır, bu yüzden ozon tabakası tarafından filtre edilir. UVA ve UVB ışınları bronzlaşmada en çok rol oynayan ışınlardır. Bazı solaryum cihazları gün ortası ışığının beş katı kadar UV radyasyon yayabilmektedir. Hızlı veya 10 dakikada bronzlaştıran cihazlar olarak tanıtılan cihazlar oldukça yüksek dozda UV ışığı yaydıklarından oldukça sağlıksızdırlar ve uzak durulması gerekmektedir.
Solaryum ve Güneş Arasındaki Bronzluk
Beyaz bir tene sahipseniz direkt bronzlaşmanız ne yazık ki çok zor. Güneş yanığının verdiği acı ve kızarıklık da çabuk geçmiyor. Aynı zamanda korunmazsanız güneş lekeleri de oluşuyor. Bu nedenle bir çoğumuz solaryum ile bronzlaşmayı tercih ediyoruz. Solaryumda güneş ışınlarının zararlı etkilerini kontrol altına alabilmek mümkündür. Solaryum makinelerinde ışınlar insan sağlığına en uygun şekilde filtre edilebilir ve ten tipine göre ayarlanabilir. Dolayısıyla güneşte oluşabilecek aşırı kızarma, soyulma, su toplama gibi durumlar solaryumda söz konusu değildir. Solaryum ile güneş eşit derecede bronzlaşmayı sağlar; bronzluğunun kalıcılık süreleri de aynıdır.
Cilt Testi Yaptırmadan Solaryuma Girmeyin!
Uzmanların verdikleri bilgiler doğrultusunda yararlarını öğrendiğiniz ve zararlarını göze aldığınız solaryuma girmeye karar verdiyseniz, sağlıklı bir bronzluk elde etmek için şunlara dikkat etmeniz yerinde olacaktır: Solaryum seanslarına başlamadan önce mutlaka cilt testi yaptırın. Böylelikle, teninizin rengine ve cildinizin hassasiyetine göre solaryuma gireceğiniz uygun süre ve seansları belirleyebilirsiniz. Doğal bir bronzluğa ulaşmak için 6-7 seans yeterli olmaktadır. Çabuk bronzlaşmak için seanslar sık sık tekrar edilmemelidir. Bir hafta içinde 3 kereden fazla veya aynı gün içerisinde 2 kez solaryuma girmek tehlikelidir.
Solaryumun Süresi
– Solaryumda kalacağınız süre, ilk seans için 8-10 dakika arasında olmalı, daha sonraki seanslar ise aşamalı olarak artırılarak maksimum 20 dakikaya çıkarılmalıdır.
– Gün içerisinde iki kez solaryuma girilmemeli!
Solaryumunun Yararları
– Vücutta D vitamini üretimi güneş veya solaryum ışığı ile gerçekleşir. D vitamini Osteoporose’ a (kemik erimesi) karşı korur ve kemikler kalsiyum ile güçlendirilir.
– Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenliyor ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltıyor.
– ciltteki akne ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılıyor
– Sedef hastalığı ve nörodermit gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
– Kan daha fazla oksijen taşır, daha fazla kalori harcanır ve kandaki yağ miktarı azalır.
– Virüslü hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
– Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplara karşı etkilidir.
Solaryumun Zararları
– Gözde katarak oluşumuna sebep olabilir.
– Ciltte yanıklar oluşur.
– Deri kanseri gelişimine neden olur. ( A.B.D’de yapilan son aratirmalarla solaryumda kullanilan UV.A isinlarinin deri kanseri riskini artirdigini ortaya koymustur )
– Erken deri yaşlanmasına sebep olur.
SOLARYUMA GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
– Alkol alındıktan sonra solaryuma girilmemelidir.
– Epilasyon, ağda, cilt bakımı sonrasında solaryuma girilmemelidir.
– Kalıcı makyaj ve lazer uygulamalarından sonra solaryuma girilmemelidir.
– 16 yaşından küçükler solaryuma girmemelidir.
– Lensle solaryuma girmeyin.
– Şüpheli durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır.
– Solaryuma girerken bronzlaşmayı kalıcılaştıran ve ciltteki nem dengesini koruyan özel solaryum kozmetikleri kullanmak yararlı olacaktır.
– Solaryum kremleri güneşte, güneş kremleri solaryumda kullanılmamalıdır.
Önerilen Makaleler
UZUN VE KIVRIK KİRPİKLE SAHİP OLMAK ARTIK ÇOK KOLAY
DAHA UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMANIN 7 YOLU
Naturopati Nedir?
1 Comment
Comments are closed.
[…] gelen yanıklardır. Güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınları cildi etkileyebilir ve ciltte kızarıklık, hassasiyet, yanma hissi ve hatta kabarcıklarla sonuçlanan bir yanık oluşmasına neden […]