Sağlıklı yaşamın bir ayağı sporsa diğer ayağı da beslenme… İkisi tek başına bir işe yaramıyormuş, öğrendim…
Geçen haftaki sağlıklı yaşam ve spor notlarımın devamıdır bu yazım. Bu beslenme ve spor bir bütünün iki parçası. Birinden biri olmazsa olmuyor.
Ben bundan 5 sene önce kısa bir süre içinde hamilelik gibi güzel bir sebeple yaklaşık 20 kiloluk bir iniş çıkış yaşadım. Sadece spor yaparak da ideal kiloya kavuşamayacağımı tecrübe ettim ve bir profesyonelden destek almaya başladım.
İşte size o günlerde deneyip sonuç aldığım tecrübelerimden yola çıkarak yazdığım önerilerim… Umarım işinize yarar.
- Adına diyet denen her türlü program devamlılığı olamayan kısa vadeli programlar oluyor. “Diyet yapıyorum” demek yerine “sağlıklı besleniyorum” demeyi tercih edin. Çevrenizde diyetinizi sorgulayacak çok insan olur, ama siz eğer yeni bir alışkanlık kazanmaya çalışıyorsanız saygı duyan daha çok oluyor.
- Kısa süreli kilo verme programları ile su kaybedeceğinizden ve çok kısa sürede de geri o kiloları alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. O yüzden 3 günlük diyet yapıp aç uyumaktansa sağlıklı beslenmeyi uzun vadeye yayıp, yaşam tarzınız haline getirmeye çalışın.
- Bu “sağlıklı beslenme”yi yaşam tarzı haline getirebilmek için her besinden yiyebilmek gerekiyor. Yasak listeniz ne kadar uzun olursa hayatınız boyu sağlıklı beslenebilmek mümkün olamıyor maalasef. Bir yerde kopuyorsunuz.
- Her besinden yiyeceksiniz ama azar azar yiyeceksiniz. Örneğin bir davete gittiniz ve kurabiyeler, kısırlar geldi önünüze… Hiçbirinden yemeyerek kendinize acı çektirmeyeceksiniz tabii… Yarım kurabiye, 1 yemek kaşığı kısır yiyerek hem davet sahibini kırmamış hem de ikramların hepsinin tadına bakmış olursunuz. Tabii akşama yiyeceğiniz pilavı menünüzden çıkarmak şartıyla 🙂
- Vücudunuza besin olarak girenlerle, enerji olarak çıkanları gün içinde mutlaka dengelemelisiniz. Günlük almanız gereken kalori miktarını aştıysanız mutlaka ekstra fiziksel aktivite ile dengeyi korumalısınız. Ancak bu alışkanlık haline gelirse fazla karbonhidrat tüketimi ile artan insülin hormonu vücudunuzda yağlanmaya sebep olur.
- Yemeklerden önce içeceğiniz 1 bardak su o oöğünde daha az yemenizi sağlayacaktır.
- Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Zayıflamak istiyorsanız ara öğünlerinizde avuç içinizi dolduracak kadar taze meyve, süt, bitki çayları gibi besinleri tercih edin; yok kilonuzu korumak istiyorsanız kuru meyve, ince dilim kek hatta pasta bile yiyebilirsiniz. Ölçülerinizi mutlaka bir uzman ile belirleyin.
- Yemeklerinizi az yağ (1 kilo sebzeyi 2 yemek kaşığı sıvı yağ) ile hazırlayın.
- Yağ tercihinizi kendi yapacağınız karışımdan yana kullanın. Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve fındıkyağını karıştırarak yemeklerinizi bu yağ ile hazırlayın.
- Salatanızdan yağı çıkarın. Bu da zayıflamak isteyenler için bir öneri. Kilosunu korumak isteyenler salatadaki yağdan vazgeçmek zorunda değil.
- Her öğünde sebze yemeği yemeye çalışın. Sebze yemeği bulamadıysanız, yapacağınız salatanın miktarını arttırıp salatanıza yağ ekleyebilirsiniz.
- Vücudumuz nasıl spor yaparken zaman zaman direnebiliyorsa; beslenme konusunda da direnç geliştirebiliyor. Bunu engellemek için sık aralıklarla farklı menuler uygulamaya çalışın. Bir hafta sabahları 2 dilim ekmek yiyorsanız diğer hafta 1 dilime düşürün, sonra tekrar ekmek miktarını arttırın, gibi.
- Bir gün yolunuzdan sapıp sağlıklı beslenmekten vazgeçtiyseniz ertesi gün toparlamaya çalışın. Unutmayın günlük fazladan alacağınız 20 gr, yılda 6 kilo fazlaya dönüşebilir. 20 gramı vermek mi kolay 6 kiloyu mu siz karar verin.
Her yazımda söylediğim gibi bunlar benim tecrübe ettiklerim. Siz kendi vücudunuzu daha iyi tanıyorsunuz, kendi yaşam tarzınıza göre kendi tecrübelerinizi yaratın. Doktorunuza danışmadan keskin kararlar almayın.. Sağlıklı besleneceğiniz çoooook mutlu günler dilerim…