Hayatımızda bulunan bir çok ilaç yüzünden nesli tükenmeye başlayan bu doğal mucizeleri, yararlı bitkilerin neredeyse unuttuk. Eskiden hastalanınca yapılan ıhlamurun, kuşburnunun, nane limonun yerini ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, soğuk algınlığı ilaçları aldı. Her ne kadar hızlı iyileşmemizi sağlasa da ilaçların yan etkileri her geçen gün etkisini daha çok gösteriyor. Hayatımızdan eksik etmememiz gerek o kadar çok bitki, doğal besinler var ki aslında bu mucizevi doğayı hayatımıza biraz daha soksak kimyasal ilaçlara ihtiyaç dahi duymayacağız. En azından azaltmış olacağız. Bu bitkileri kullanmadan önce doktorunuza danışın. Eğer düzenli ilaç kullanmak zorundaysanız doktor kontrolü olmadan bitkisel destek almayın.
Şerbetçiotu
(Humulus lupulus)
Kullanım Alanları: Uykusuzluğa çok iyi gelir. Aynı zamanda gerginlik, huzursuzluk ve anksiyeti kolaylaştırmak için kullanılır. Menopoz sırasında sıcak basması azaltmaya yardımcı olur.
Hazırlama:
Kapsül: 200-300 mg günde 1-3 kez alınabilir.
Tentür: Yatmadan önce 2-4 ml alınabilir.
Yanetkisi: Sedasyona neden olabilir.
Atkestanesi
(Aesculus hippocastanum)
Kullanım Alanları: Varis ve kronik venöz yetmezliği tedavisinde son derece etkili olduğu gösterilmiştir. Tohum ekstrelerinde bulunan topikal jeller sayesinde sakatlıklarda oluşan şişlik ve hassasiyeti azaltabilir.
Yan Etkileri: İşlenmemiş at kestanesi tohumu zehirli olabilir; Sadece uygun hazırlanan tohum özleri kullanabilirsiniz.
Isırgan
(Urtica dioica)
Kullanım Alanları: Taze veya kurutulmuş yaprakları mevsimsel alerji belirtilerini rahatlatır. Yapılan araştırmalarda genişlemiş prostat belirtilerini hafiflettiği için ısırgan otu kullanımı desteklenir. Isırgan otu çayı yüksek olan besin değeri için önerilir.
Hazırlama ve dozlar:
Çay: 2 çay kaşığı yaprağın üzerine 1 su bardağı kaynar su dökün. 10 dakika demleyin. İstenirse bal ile tatlandırılabilir. Günde 1-3 bardak içilebilir.
Isırgan otu kökü: Günde 250 – 400 mg olacak şekilde 2 veya 3 kez alınabilir.
Yan Etkileri: Batmayı önlemek için taze ısırgan tutarken eldiven giyin (acı pişirme veya kurutma ile kaybolur)
Adaçayı
(Salvia officinalis)
Kullanım Alanları: Boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı için mükemmeldir. Almanya’da yapılan araştırmalar; Aşırı terleme, menopoz döneminde aşırı sıcak basması ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Hazırlama ve dozlar:
Çay: 1 çay kaşığı yaprağı üzerine 1 su bardağı kaynar su dökün. 10 dakika demlemeye bırakın ve ister İçin isterseniz de boğazınızı rahatlatması için gargara olarak kullanın.
Yan Etkileri: Gebelikte adaçayı yağını ve çayını kullanmayın.
Kekik
(Thymus vulgaris)
Kullanım Alanları: Yüksek öksürük, soğuk algınlığı ve tıkanıklık gidericidir. Önemli antimikrobiyal aktiviteye sahip olan ve antispazmodik uçucu yağlar açısından zengindir
Hazırlama:
Çay: Taze veya kuru yaprak üzerine (1 yemek kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı) 1 su bardağı kaynar su dökün. 10 dakika demleyin. Yoğun bir tat oluşursa bal ile tatlandırabilirsiniz. ⅓ fincan günde 3 defa içebilirsiniz