PİLATES GERÇEKLERİ

Google Trends’e gore Ocak – Haziran 2004 döneminde henüz “pilates” nedir diye araştırma yapan neredeyse yok denecek kadar azmış. Bu dönemi %0 olarak Kabul edersek tam 1 sene sonra bu oran %29’a çıkıyor. 10 sene sonra yani bugünse %100lere kadar çıkıyor rakam.

Yine google trends’e gore pilates insanların aklına yaz aylarına doğru geliyor. Araştırmalar başlıyor internette… “Pilates videoları”, “Ebru Şallı pilates”, “pilates topu” en çok aranan kelimeler.

Ülkemizdeki pilates döngüsünün şöyle geliştiğini anlıyoruz buradan aslında. Yaz yaklaşırken zayıflamalıyım, bunun için pilates yapmalıyım, Ebru Şallı’nın pilates derslerine bir pilates topu alarak başlamalıyım.

Pilates hakkında daha detaylı ve gelişmiş arama yapanların sayısı daha az.

Herşeyin bir toptan ve zayıflamaktan ibaret olmadığını anlamak için gelin birlikte pilatesle ilgili 10 gerçeğe bakalım.

  1. Pilates “I” ile yazılır. Asıl adı “kontroloji” (kontrol bilimi) olan bu yöntemin bugünkü bilinen adı kurucusu Joseph Hubert Pilates’in soyadından gelmektedir. Ve kurucusunun soyadı da “I” ile yazılır. PLATES yanlış, PİLATES ise doğrusudur. 1880 yılında Almanya’da doğan Joseph Pilates küçük yaşlarda çok fazla hasta olur ve bu sebeple arkadaşlarının da alay konusu haline gelir. Bu durum sağlığını geri kazanmak ve dayanıklılığını artırmak için kararlılığında etkili olmuştur. 14 yaşına geldğinde vücudu o kadar kuvvetli ve fiziki açıdan çok fazla gelişmiş olduğu için o dönemki anatomi kitaplarının birçoğunda manken olarak kullanılmıştır. llk olarak mahkum ve asker kamplarında yatalak hastaların güçlerini ve kas kontrollerini tekrar kazanmaları için çalışmaya başlayarak pilatesin temellerini atmıştır. Ilk kullandığı aletler yatak yay ve ipleri olmuştur. Hastalarda uyguladığı bu yöntemi daha sonra dansçılar başta olmak üzere farklı spor profesyonelleri üzerinde de uygulama yöntemi bulmuştur.
  2. Pilatesi herkes yapabilir. Her yaştan insan pilates eğitimleri ile hayat kalitesini yükseltebilir. Çünkü iyi bir pilates eğitmeni öğrencisinin kişisel ihtiyaç ve yeteneklerini gözönünde tutarak her seviyedeki öğrencinin uyguladığı pilates programından yarar görmesini sağlar. Özel durumu olanların bu özel durumlarını eğitmenle paylaştıktan sonra pilatese başlamasında genellikle bir sakınca görülmez ancak eğitmen gerekli gördüğü takdirde öğrencisini doktor kontrolünden geçirtmek isteyebilir. 
  3. Pilates şekle girebilmek için şahane bir yoldur fakat pilatesin faydaları birkaç kilo kaybetmenin çok ötesine geçer.  Pilates birincil olarak iyi bir kan dolaşımı, daha sağlıklı akciğerler, daha iyi bir duruş, esneklik, dayanıklılık, sıkı bir karın, sağlıklı kemik ve eklemler, ağrılarda azalma gibi faydalar sağlar. Tüm bu faydaların doğal sonucu olarak da şekle girmiş daha sıkı bir vücut ortaya çıkarır.
  4. Pilatesten en yüksek faydayı sağlayabilmek için birebir ders tercih edilmelidir. Iyi bir eğitmen öğrencisinin kişisel ihtiyaç ve yeteneklerini gözönünde tutarak ders verir demiştik ya; bu ancak birebir seansta gerçekleşebilir. Eğitmen öğrencisini ders boyunca gözlemler, hareketleri öğrencisinin ihtiyacına, özel durumuna ve yeteneğine gore basitleştirir ya da zorlaştırır; bir başka deyimle hareketi uygun şekilde modifiye eder.  Grup derslerinde eğitmenin gruptaki herkesi aynı anda gözlemleyebilmesi ve kişiye özel hareketler yaptırabilmesi oldukça güçtür. Dolayısıyla grup dersleri genellikle maalesef gruptaki en zayıf halkaya gore seviyelendirilir. Pilates aynı zamanda bir fizik tedavi yöntemi de olduğu için birebir seansın anlamı ve önemi daha iyi anlaşılabilir. Bir grupla çalışmak size her zaman istediğiniz faydayı sağlamayabilir.
  5. Pilates tüm vücudu eşit şekilde çalıştırır. Hareketler esnasında siz bacak kasınızı çalıştırdığınızı düşünürken aslında karın bölgeniz de harekete dahil olmaktadır. Spor dallarının bir çoğunda ise bunun tam tersi bir durum geçerlidir. Örneğin tenisçilerin kollarının, yüzücülerin omuzlarının vücutlarının diğer bölgelerine gore çok daha fazla gelişmesi gibi. Oysa pilates yapıldığı her an tüm kaslar çalışır.
  6. Pilates stresi azaltır. Aslında bir çok egzersiz yönteminde salgılanan endorfin hormonundan dolayı mutluluk artar, stres azalır. Ancak pilatesteki durum biraz farklıdır. Stres boyun ve omuzlarda birikir genelde ve kasları gererek omuzları sıkıştırır, boynu omuzların arasına doğru çeker. Pilates ise boyun ve omuzları da esneteceğinden düzelen duruşla birlikte bu bölgede biriken gerginlik de azalır.
  7. Pilates yaparken tekrar sayısını sınırsız bir şekilde artırmak doğru değildir. Hareketleri mutlaka eğitmenin söyledği adet ve yoğunlukta yapmak gerekir. Böylece pilatesten elde edeceğiniz faydalar en üst düzeyde olur. Nasılsa yapabiliyorum, çok kolay  diyerek devam edeceğiniz tekrarlar fayda yerine zarar getirebilir.
  8. Konsantrasyon ve farkındalık pilatesin temellerindendir. Bu iki kavramı aynı anda uygulayabilmek yaptığınız hareketlerin faydasını artıracaktır. Konsantrasyon kontrollü hareket edebilmemizi sağlar; farkındalık ise yaptığınız harekete odaklanabilmenize yardımcı olur. Her hareketin bir amacı vardır ve bu amacı gerçekleştirebilmek de hem sürekli konsantrasyon ve hem de yüksek farkındalık ile mümkün olur. Birçok pilates eğitmeninin derslerde müzik tercih etmeme sebebi budur.
  9. Bir hareketi yanlış olarak 10 tekrar yapmaktansa, doğru şekilde 1 tane yapmak daha iyidir. Yanlış yapılan herhangi bir hareket sakatlıklara yol açabilir. Oysa olması gerektiği gibi yapılan doğru bir hareket vücudu yavaş yavaş güçlendirerek tekrar sayısını artırmaya ve istenen sonucu almaya yardımcı olur.
  10. Pilates yaparken giyeceğiniz kıyafet önemlidir. Joseph Pilates pilates yaparken olabildğince az kıyafet giyilmesini önermektedir. Kendisinin pilates yaparken ve yaptırırken çekilmiş fotoğraflarından da görüleceği gibi Joseph Pilates sadece mayo giymektedir. Tayt ve dar üstler şeklinde vücut hatlarını olabildiğince gösteren kıyafetler bugün için tercih edilen en doğru kıyafetlerdir aslında. Hem öğrenci hem eğitmenin bu şekilde giyinmesi oldukça mantıklı bir amaca hizmet etmektedir. Bu şekilde eğitmen öğrencisinin tüm kaslarını takip edebilir, yanlış giden bir duruma hemen müdahale edebilir. Kendisinin göstermesi gereken bir hareket olduğunda da öğrencisinin gözünde hareketi doğru canlandırmasını sağlamış olur. 

#ECECEbeslenme 

Yenilenme Çayı

Yılın ilk ayında eski olan her şeyden sıyrılıp yeni için kolları sıvadığımız doğruysa o halde bir de ruhunuzu yenileyecek bir çay tarifim var.

En sevdiğiniz müzik ve sevdiğiniz bir kitabı da yanınıza aldıysanız yenilenmek garanti.

Afiyet olsun.

Malzemeler;

3 bardak su

2 orta boy kabuklu elma

1 orta boy kabuklu limon

1 parça kabuk tarçın 

1 adet karanfil

2-3 tane karabiber

1-2 çorba kaşığı yeşil çay

8 – 10 dakika kaynatıp içebilirsiniz.

Önerilen Makaleler