Yoga, pek çoklarının hayatına bir “spor” olarak girmiş olsa da, aslında, bir hayat felsefesi, bir yaşama şeklidir. Ruhunuzun en derinlerine ekmeniz gereken, sabır ve disiplin ile sulanan tohumdur.
Peki bu yol hangi yoldur, nasıl yürünür, kimler yürür?
Bu ve bunun gibi pek çok sorunun cevabı, günümüzde Ashtanga Yoga olarak bilinen Patanjali’nin Yoga Biliminde anlatılmıştır.
Yoga’nın babası olarak kabul edilen Maharishi Patanjali, ‘Mükemmel İnsan’a dönüşme yolunu 8 adımda anlatmıştır. Raja Yoga’nın temel metnidir.
Bir yazı dizisi olarak her bir basamağı anlatıyor olacağım.Öncelikle genel bir bilgilendirme.
8 Basamak:
Yama
*Ahimsa
*Satya
*Asteya
*Brahma charya
*Aparigraha
Niyama
*Saucha
*Santosha
*Tapas
*Svadhyaya
*Isvara pranidhana
Asana
Pranayama
Pratyahara
Dharana
Dhyana
Samadhi
Sadece deneyimlenebilen bu yolun basamaklanması, bir sisteme oturtulmuş olması Yoga’yı, daha anlaşılır ve uygulanabilir kılmıştır. Bu derleme ile aydınlanmanın adımları günümüze kadar ulaşmıştır.
8 basamak hem içsel hem dışsal disiplinlerden oluşur. İlk 4 basamak; Yama, Niyama, Asana, Pranayama dışsal disiplinlerdir. Son 4 basamak ise; Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi içsel disiplinlerdir.
8 adımın kendi içindeki sistemi, ilk adımlar yani dışsal disiplinler, bunlardan sonraki adımlara geçiş için mevcuttur. Akıl ve duyu kontrolü olmadan son basamakları uygulamak neredeyse imkansızdır. Aklın odaklanmaya uygun hale gelmesi için asana ve pranayama tam anlamıyla uygulanamazsa Hatha Yoga’ya başvurularak beden ve zihin uygun hale getirilmelidir.
Dharana, Dhyana ve Samadhi’nin birbirini takip eden sıra ile uygulanmasına Samyama adı verilir. Patanjali, “Sonsuzluk üzerine meditasyon yapılmasını” önerir. Hatha stili yada Vazişta stili olmak üzere 2 stilde Hatha Yoga uygulanabilir. Uygun Hatha Yoga stili kişiye göre farklılık gösterir.
Bir sonraki yazım Yama ve Niyamalar.