Elim yüzüm şiş uyanıyorum, bu pantolonu dün rahat rahat giyiyordum bugün belini kapatamıyorum, sabah taktığım yüzüğüm parmağımdan çıkmıyor, hayır canım kilo almadım ödem o ödem… Sizde böyle uzayıp giden sorunlardan muzdaripseniz, beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz gerekebilir.
Günlük hayat ve beslenme düzeni içinde yapılan bazı hatalar, aşırı kilo alışı, stres, toksin maddelerin artışı gibi çeşitli nedenler vücudumuzun lenf kanalları tıkıyor ve vücuttan atılması gereken su atılamayarak ödeme neden oluyor. Ayrıca ağrı kesici ve bazı kortizon içeren ilaçların kullanımı, vitamin ve mineral eksiklikleri özellikle B6 ve magnezyum eksikliği de ödemi tetikleyebilir.
Ödem genellikle vücutta su birikimi olarak bilinse de bazı durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar kalp damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları, tiroid hastalıkları, böbrek ve hormonal rahatsızlıklardır. Hastalığa bağlı ödem süreklidir. Göz çevresinde, bacaklarda, karın ve ellerde oluşur. Bacağa el ile bastırıldığında çukurlar oluşur. Bu durumda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Hastalıklara bağlı olmayan ödem ise sürekli değildir. Kişinin beslenmesinden ve yaşam tarzından etkilenir. Uykusuzluk, adet dönemleri, yağlı, tuzlu, karbonhidratlı yiyecekler ve alkollü içkiler ödemi arttırır. Eğer sizde zaman zaman vücutta şişlik hissediyorsanız aşağıdaki önlemleri almanızda fayda var.
1. Tuzu azaltınız!
Kadınlarda en çok regl öncesi ve regl sırasında görülen bu problemin en aza indirilmesi için tuzlu yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. 1 gram tuz, 200 ml sıvı tutulmasına sebep olur. Yüksek oranda alınan tuz, böbreklerden atılamadığında özellikle ayak bileği ve göz çevresi gibi yumuşak dokularda ödem oluşumuna neden olur.
2. Ödem sökücü besinlerin tüketimini artırınız.
Öğünlerinizde tercihinizi sebzelerden; ıspanak, maydanoz, roka, marul, salatalık gibi ödem söktürücü özelliği olan koyu yeşil yapraklılardan, meyvelerden ise ananas, armut, kivi, kiraz, kayısı gibi posa içeriği sayesinde ödem söktürenden yana kullanmalısın.
3. Bol bol su içiniz
Eğer az su içiyorsak vücut sıvı gelmediği için kendi mevcut suyunu tutacaktır böylelikle vücuttan sıvı kaybı az olacağı için vücutta şişkinlik, ödem olacaktır. Ayrıca su içmezsek; dolaşım problemleri, selülit gibi problemlerle ödem oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden gün içinde 2 – 2.5 lt sıvı almalısınız.
4. İdeal kilonuza kavuşun.
Fazla kilo damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına neden olur. Dolaşım yavaşlar ve sonuçta vücutta sıvı dengesi bozulur.
5. Ödeminizi atmak için bitki çayları için.
Ödeminizi atmakta fayda sağlayacak önemli etkenlerden biride bitki çayı tüketmektir. Mısır püskülü, defne yaprağı, tarçın, yeşil çay, adaçayı, kiraz sapı, maydanoz sapı ve ısırgan otu gibi bitki çaylarını ödem atımına destek olarak kullanabilirsiniz.
6. Lifli gıdalar tüketimini arttırın
Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini artırır ve özellikle karın çevresindeki şişlikleri geriletir, vücuttaki şişkinliğin atılmasını sağlar.
7. Maydanoz en mükemmel ödem atıcıdır.
Besinler arasında tıbbi dayanağı olan ve gerçekten vücudunuzdan sıvı fazlalığını atan tek gıda, maydanozdur. Ara öğünlerde tüketeceğiniz yarım kase kadar taze maydanoz vücudunuzdaki ödemi azaltmayı sağlayacaktır.
8. Her gün yoğurt tüketin
Yoğurdun içerisinde bulunan probiyotikler adı verilen bir takım faydalı bakteriler, ödem atımını destekler. Ara öğün olarak yoğurt ya da kefir tüketmek ödem atımına fayda sağlar.
9. Egzersiz yapın
Hareketsizlik, vücut dolaşımını yavaşlatarak, ödeme neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder.
10. Masaj yaptırın.
Masaj kan dolaşımını hızlandırır, rahatlatır. Vücudun ödeminin çözülmesine yardım eder.