Müzik sadece kulağımıza hitap eden birşey değil. Pharell’den Vivaldi’ye kadar ruhumuzada hitap ediyor.
“Play” düğmesine basmanızla beraber, ses dalgaları kulağınıza doğru hızla yol alır ve iç kulağınızı titretir. Bu titreme sinir sisteminize ulaşır, hızla beyninize doğru yol alır ve sizi etkiler. Peki, tam olarak neyi etkiler?
1.Moralinizi etkiler
Beyninizin bir bölgesi bilgiyi duygularımızla bağdaştırır. Müzik dinlediğimizde, tonları, akordları ve melodiyi beynimiz analiz eder. Bu şekilde beynimiz bir şarkıyı beğenip, beğenmediğimizi belirler.
Beğendiğinizde bünyeniz dopamin hormonu salgılar ve bu şekilde dinlediğiniz müzikten haz alır, moralinizde olumlu veya olumsuz etki eder.
2.Hatıralar
Bir şarkıyı ilk duyduğunuzda hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı bağdaştırır ve tekrar dinlediğinizde aynı şeyleri hissedersiniz. Şarkı ve melodi duygu ve düşünceleriniz etkilediği için, sonrasında tekrar dinlediğinizde aynı duyguları hatırlarsınız.
3. Beyin fırtınası
Müzik dinlemek rahatlamak amaçlı olsada, zihnimizi güçlendirmeyede faydalı. Dinlerken sözlerini anlamaya çalışmak ve cözmek ruhumuzu dinlendirdiği gibi, beyin fırtınasıda yaratır.
4. Stress ve kalp atışı
Sakin bir melodi dinlediğinizde sakinleşir ve dingilleşirsiniz. Bu bünyenizin stresshormon (cortisol ve adrenalin) seviyenizi düşürür. Bu sayede kalp atışınız düşer ve derin nefes almanızı sağlar.
5. Metabolizma
Sakin sesler veya melodiler duymak bünyemizin büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Bu büyüme hormonları bünyemizi ve metabolizmamızı olumlu etkiler.
6. Ağrı algısı
Müziğin her tonu ağrıları hafifletmede etkisi vardır. Çünkü melodiler ağrı ve korku algı seviyesini düşürür.
Sonuç olarak hangi şekilde bünyemizi etkiliyor olsada, müzik ruhumuzun gıdasıdır.