Zor beğenirim; beğendiğimi söyleyene kadar kılı kırk yararım, “acaba”lar ve “ama”lar arasında gidip gelirken bir şey beğenirsem, ama gerçekten beğenirsem, başkalarının da bunu bilmesini isterim. Yani bu bir reklam yazısı değil.
Limondan hiç hoşlanmam, hayatta varolmasa eksikliğini hissetmem. Salataya hayatta limon sıkmam, balığa limonun bahsini bile açmam, mercimek çorbası dışında limonla ilişkim birine limonlu maden suyu hazırlamışsam limonu kestiğim kadardır. Ama hayatıma bir limonlar, portakallar, greyfurtlar girdi ki görmezden gelmenin imkanı yok.
Finike’den salı günü sezon açılıyor mailiyle çarşamba sabahı istediğim mayer limonları, onları almam ve sırasıyla turtaya, şekerli limon dilimlerine ve dondurmaya dönüştürmem arasında ne olduğunu açıkçası çok net hatırlayamıyorum. Mayer limonunun farkı normal limondan biraz daha tatlı oluşu. Yani örneğin elinizde bir limonlu kek tarifi varsa mayer limonunu kullanıyorsanız şeker oranını yaklaşık 1/3 oranında düşürmeniz gerekiyor.
Bu tarifin tek bir kötü yanı var: dondurma makinası kullanmak gerekiyor. Sonuçta çok hafif, çok lezzetli. Çoğu ev tipi dondurma makinası iç haznesinin 24 saat soğutulmasını gerektirir.
Yaparken kendimi o kadar kaptırmışım ki belli bir sürecin fotoğrafını çekmeyi tamamen unutmuşum…
Malzemeler:
- 40ml taze sıkılmış limon suyu
- 1 adet limonun kabuğu
- 80g şeker
- 100ml süt
- 2 adet yumurta sarısı
- 240ml krema
- 10ml vanilya özütü
Ekipman:
- Tencere
- Kepçe
- Tel çırpıcı
- Süzgeç
- Karıştırma kasesi
- Spatula
- Streç film
- Dondurma makinası
Yapılışı:
Limon suyu, limon kabuklarının yarısı, şeker ve süt bir tencerede kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynama noktasına getirilir. Limon asidik olduğundan ilk başta sütü kesecektir, ama kaynamaya yaklaştıkça homojen bir yapı olacaktır. Tencerenin kenarlarından minik baloncuklar çıkmaya başladığında altını kapatın.
Yumurta sarılarını hafifçe çırpın. Bir kepçe yardımıyla tencerede kaynatmış olduğunuz sütü azar azar yumurtalarınızın üzerine dökün. Bu işleme “temperleme” deniliyor. Latince olan kelime “derece” anlamındaki “temperature” kelimesinin de kökeni. İşlem iki sıvıyı aynı dereceye getirmek, yani yumurtayı pişirmeden azar azar ona sıcak süt ekleyerek ikisini ortak bir derecede buluşturmak. Sütü üzerine dökerken sürekli olarak yumurtaları çırpın.
Yumurtaları eklediğiniz sütü tekrar tencereye alın ve spatulayla sürekli “8” çizerek (eğer dereceniz varsa 82C dereceye kadar) karıştırın. Olduğunu anlamanın bir diğer yolu da spatulanın üzerini parmağınızla çizdiğinizde iz kalması ve kapanmamasıdır.
Ocaktan aldığınız yumurta karışımınızı süzerek başka bir kaba alın; vanilya özütü ve krema ekleyip iyice karıştırın ve üzerini kapatıp buzdolabında iyice soğutun.
Soğuttuğunuz karışımı dondurma makinanıza alın ve kullama talimatında yazan şekilde karıştırın.
20-25 dakika sonra dondurmanız hazır olacaktır. Ben 20-30 dakika da buzlukta soğutup servis etmeyi tercih ediyorum.
Eğer uzun süre buzlukta kalırsa krema ve sütün içindeki su donacaktır, onun için servis etmeden 5 dakika önce dışarı çıkarmanızı tavsiye ederim.