KORKULARINIZIN ÜZERİNE GİDİN

Korkularınızın üstüne gidin ve ufak adımlarla yenin
Her ne kadar korku hissi, işlevi olan ve olması gerek bir his olsada (sizi olabilecek tehlikeye karşı uyarır ve dikkatli olmanızı sağlar), gündelik yaşamınızı etkilememeli. Büyüklerimizinde dediği gibi ‘korkunun ecele faydası yok’.
Çeşit çeşit korkular vardır ve işlevi olup sizin aktifleşmenizi sağladığı süreci bu sağlıklı bir korkudur. Örnek: karşıdan karşıya geçerken son anda gelen arabayı fark eder, durur ve hızlıca karşıya geçersiniz. O an ki yaşadığınız korku sizi bir seçim yapmaya zorlar ve bunu uyguladıktan sonra bir işlevi kalmaz. Ama bu korkular sizin peşinizi bırakmayıp, gün içerisinde ruh halinizi ve diğer aktivitelerinizi etkiliyorsa (örnek: araba çapacak diye karşıdan karşıya geçmemek için başka sokaklardan gitmek) bu gidişe dur demenin vakti gelmişdir. Peki nasıl?
Odak noktanızı değiştirin
Bu uzun vaadede bir çözüm olmamakla beraber, korkuyu hissettiğiniz anda sizi rahatlatır ve korkunuzun şiddetini azaltır. Korkuyu hissetiğiniz anda kendinize dur deyin ve başka bir aktiviteyle ilgilenin (arkadaşınızı arayın, kitap okuyun veya yürüyüşe çıkın).
Ne-fes alın
Sakin nefes alıp vermek, parasempatik sinir sisteminizi aktifleştirir ve bu sizi sakinleştirir. Nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun ve 10 saniye boyunca nefesinizi geri verin. Bunu bir kaç defa tekrarlarsanız, sakinleştiğinizi fark edeceksiniz.
Unutmayın: düşünceleriniz gerçekler değildir.
Bir korkunun varoluşu, sizin korktuğunuz kadardır. Bu düşünceler gerçekçi değildir ve sadece yüklediğiniz anlamlar sizi korkutur. Kalabalık insan topluluğundan korkuyorsanız veya karanlıkta dışarda dolaşmak istemiyorsanız, bu düşüncelere bir kenara bırakın ve korkunuzun üstüne gidin. Başlangıçlar herzaman zordur ama imkansız değildir. Bir arkdaşınızın yardımıyla ilk adımı atabilirsiniz. Unutmayın denemeden başarabileceğinizi öğrenemezsiniz.
Yazarak kendinizi rahatlatın
Düşüncelerinizi kağıda yazmak yaşadıklarınızın farkına varmanızı sağlamakla beraber bilinçaltınızı olumlu etkiler.  Sabah veya gece uyumadan önce düşüncelerinizi ve duygularınızı kağıda yazın. Bu şekilde sizi endişelendiren düşünceleri yeniden düzenler ve rahatlarsınız. Bunun yanı sıra sizi mutlu eden şeyleride yazdığınızda, içdünyanızda onların daha çok farkına vardır, daha çok anlamlaştırırsınız.
Davranışınız
Korkunuzu yazın ve karşılık olarak mantıklı bir cevap verin. Örnek olarak: ‘bugünkü sporum kötü geçti, ben tamamıyla bir olumsuzluk örneğiyim ve herşey kötüye gidiyor’. Bu düşünceyi mantıklı ve olumlu hale şu şekilde getiririz: ‘sporumu istediğim gibi verimli olamadım, ama eksiklerimi biliyorum ve telafi edeceğim’. Bunu tekrarlarsanız, zamanla sii korkutan düşüncelerinizi olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Önerilen Makaleler