Düzenli yapılan egzersizin faydalarını artık hepimiz biliyoruz. Ancak buna rağmen bahar aylarında ve yazın sporunu düzenli yapanlar kışın havalar soğudukça sporunu daha çok ihmal etmeye başlar. Oysa kışın açık havada yapılan sporun daha çok kalori harcattığına dair çalışmalar var. Nedeni soğuğun vücuda ekstra yük getirmesi. “Kışın dışarıda spor yaparsam hastalanırım” düşüncesiyle kendini kapalı spor salonlarına kapatanlar da bence bu yazıyla kararlarını değiştirip kendilerini sokağa atacaklar.
Bir kaç temel noktaya dikkat ederek kışın dışarıda spor yapmamak için hiçbir sebep yok.
- Yapılacak spora ve hava sıcaklığına uygun kıyafetler giyilmeli. Fazla kalın giysiler önce terleme yaratırken hemen ardından soğuma ve üşümeyle sonlanacağından uygun kıyafetlerin seçilmesi çok önemlidir.
- Kat kat lahana gibi giyinmek her zaman en doğru yöntemdir. Sporunuzun şiddeti arttıkça vücut ısısı da yükseleceğinden fazlalıkları yavaş yavaş çıkarabilirsiniz.
- İçlik olarak mutlaka sentetik terletmeyen içlikler tercih edilmeli.
- Bere ve boyunluk kullanmak da terlemenin en çok olacağı bölgeyi soğuğa karşı koruyacaktır.
- Eller eldivenle korunmalıdır.
- Çorap olarak ısıyı tutacak çoraplar giyilmesi ayakların da sıcak kalmasını sağlar.
- Islak zeminde spor yapacaksanız ayakkabınızın ıslak zemin şartlarına uygun olduğundan emin olun.
- Kuvvetli rüzgar ve tipi varsa spor saati değiştirilmelidir.
- Vücutta ısı yaratacak orta tempo ve üstü hareket sağlayacak tempolu yürüyüş, koşu, bisiklet veya kayak soğuk havalara en uygun sporların başında geliyor. Tam tersi yavaş tempolu sporlarda soğuğu hissetmek daha kolay olacaktır.
- Egzersiz öncesi ve sonrası yapılacak ısınma hareketleri mümkünse kapalı ortamda yapılmalı.
- Su içmeyi unutmayın. Kışın açık havada yapılan sporlarda su kaybının çok farkına varılmaz. Oysa vücut kışın da su kaybeder. Vücuda kaybettiği suyu geri vermek için mutlaka su içmelisiniz.
- Spor sonrası esneme için girdiğiniz kapalı alanda kıyafetlerinizi mutlaka değiştirin. Terin üstünüzde kurumasına izin vermeyin.