Kifoz Nedir ve Bu Bozukluğu Düzeltmek İçin Neler Yapabiliriz

Merhaba,
Bu yazıda sizlere, çok yaygın bir postur bozukluğu olan kifozdan ve bu bozukluğu düzeltmek için neler yapmalıyız ondan bahsedeceğim.

Kifoz Nedir?
Öncelikle kifoz nedir onu öğrenelim.Halk arasında kamburluk olarak bilinen Kifoz, omurganın sırt bölgesinde görülen aşırı eğriliğe bağlı şekil bozukluğudur. Sırtta görülen bu kamburluk belli bir dereceye kadar doğal kabul edilir. Kamburluk 50 derecenin üzerine çıkarsa kifozdan bahsedilir.

Kifoz Nedenleri Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkinlerin yaklaşık yüzde 25’i ve gençlerin yüzde 80’i yeterince aktif değil. Covid 19’ sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamaları, evden çalışma vb. gibi alınan önlemleri göz önünde bulundurduğumuzda bu oranların daha da yükseldiğini düşünmek yanlış olmaz.
Hareketsiz yaşam, artan bilgisayar ve telefon kullanımı ile gün içerisinde kambur bir şekilde zaman geçirmek, omurganın doğal eğriliğin, koruyan kasların zayıflaması, hatalı/bilinçsiz antrenman ile ön hat kaslarının arka hat kaslarına göre daha güçlü hale gelmesi ve kuvvet dengesizliklerinin ortaya çıkması omurganın doğal eğriliğinin daha da artmasına yani kifoza sebep olur.

Kifoz Tedavisi ve Egzersizler
Kifoz tedavisinde en önemli şeylerden biri farkındalıktır. Gün içerisinde bunu sık sık hatırlamalı oturma ve yatma alışkanlıklarımızı buna göre düzeltmeliyiz.
Kifoz‘un tedavisinde doğru egzersiz önemli rol oynar.Bu egzersizlerde arka grup kaslarına göre fazla kuvvetli, sıkı ve kısalmış kasların esnetilmesi; zayıf ve uzamış kasların da kuvvetlendirilmesi amaçlanmalıdır. Postur analizi yapıldıktan sonra, aşağıdaki egzersizlerden size uygun olanları programınıza dâhil edebilirsiniz. Bu egzersizlerden verim almak için süreklilik çok önemlidir. Bu yüzden bu egzersizleri hafta 4/5 kez yapmanızı tavsiye ediyorum.
Esnetilecek olası sıkı kaslar: Göğüs kasları, Latissimus Dorsi (kanat),Üst Trapez kasları, Levator skapula.Güçlendirilecek olası zayıf uzun kaslar: Rhomboid kasları, Orta ve alt Trapez kasları, Posterior deltoid(arka omuz),Serratus anterior, Longus capitis ve longus colli (boyun fleksörleri).
1.Bird – Dog
2.Super-Man
3.Dart Exerice
4. Shoulder Wall Slide
5.Weighted Shoulder Flexion
6.Prone Shoulder Flexion
7.Chin Thuck
8.Pec Strech
9.Quadruped Lat Strech

Doğru egzersiz ve antrenörün önemi
Kifoza sebep olan dengesizlikler genelde aynı gibi görünse de kişiden kişiye değişebilir. Bilinçsiz bir çalışma postürünüzü düzeltmek yerine daha da bozabilir. Bunun için bir uzman terapist eşliğinde hangi kasların zayıf hangilerinin güçlü olduğunu tespit ettikten sonra postür analizi eğitimi almış bu konularda bilgili bir kişisel antrenör ile çalışmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Güray Yipkin

1988 Bursa doğumlu, Anadolu Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunuyum. Ancak 2007 yılından bu yana, gönlümü kaptırdığım fitness ile uğraşıyorum. 2016 yılında başladığım antrenörlük alanındaki çalışmalarıma, uluslararası geçerliliği olan Personal Trainer(PT) ,EREPS EQF Level 4 ve CIMSPA Personal Trainer sertifikalarını ekleyerek mobilite, düzeltici egzersiz ve hareket kalitesi(Postür) alanlarında uzmanlaşarak Londra’da devam etmekteyim.

Önerilen Makaleler