Kemik yoğunluğu, çocukluk, ergenlik ve onu takip eden bir kaç yıl boyunca artar. Devamlı yeni kemik hücreleri üretilir ve eskileri parçalanır. Kemikler genellikle 20’li yaşların sonunda en yoğun ve esnek hallerine ulaşır. Kemik erimesi, kemik dokusu parçalanmasının yeni kemik oluşumundan daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesiyle meydana gelir. Bir kadın menopoz dönemine yaklaşırken, üretilenden daha fazla kemik parçalanır ve kemik yoğunluğu bu yüzden azalır. Kemik erimesi başlangıcı, vücudun kalsiyum emmesine yardımcı olan östrojen seviyesinin doğal nedenlerle düşmesinden kaynaklanabilir. Menopozun ardından kemiklerdeki mineral kaybının hızlanmasıyla kemik erimesi riski de artar. Buna karşın, erkeklerde kemik erimesi riski yaş ilerledikçe daha kademeli olarak artar.

Kemik sert bir dış tabaka ve ağ örgüsü gibi bir iç yapıya sahip canlı bir dokudur.

Mevcut bulunan kalsiyum miktarı da kemiğin oluşum ve emilim hızları üzerinde önemli bir rol oynar. Besinlerden yeterli miktarda kalsiyum alınmaz ve kandaki seviye kalp, sinir ve kas gibi vücudun hayati parçalarının ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelirse, osteoklast adı verilen hücreler ( kemik hücreleri yok edicileri) kemiklerden kalsiyum salınmasına sebep olur. Bu ise, kemiklerin daha da gözenekli olmasına ve giderek zayıflayıp kırılgan bir hale gelmesine yol açar.

Bunu Biliyor muydunuz? Elma sirkesi kemik erimesi için kullanılan bir geleneksel ilaçtır. Mide asidini çoğaltarak kalsiyum emilimini arttırdığı düşünülür. Yemeklerden önce ılık suya bir çorba kaşığı katarak içebilirsiniz.

Önerilen Makaleler