Bugünün tempolu dünyasında spor salonuna gitmek ve orada zaman geçirmek bazı günler mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda her daim yapabileceğiniz kardiovasküler egzersizlerden biri ip atlamaktır. Son derece kompakt ve maliyeti düşük olan bu alet kolayca heryere taşınabilir ve egzersiz için çok geniş bir alan gerektirmez. İp atlamak eğlenceli olduğu kadar vücuda faydalı bir egzersizdir. Beyin ile kaslar arasındaki koordinasyon ve denge yeteneğini geliştirir. Osteoporoza yakalanma riskini en aza indirerek, kemik mineral yoğunluğunu ve total vücut gücünü artırır,kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir egzersizdir. İp atlama yağ yakımına yardımcı olduğu gibi, düzenli yapıldığında vücudun şekillenmesine,özellikle bacak ve kalça bölgesinin toparlanmasına destek verir.
Her ne kadar çocukluğumuzda ‘ip’ atlamış da olsak, ip atlama tamamen risksiz olduğu anlamına gelmez. Kişinin kardiovasküler bir rahatsızlığının, diz ve bel bölgesinde geçirilmiş ciddi bir sakatlığının olmaması gerekir. İp atlamaya başlamadan önce kısa bir warm-up ve stretching ile kaslar ve eklemler hazır hale getirilerek olası bir sakatlık engellenebilir.
İp atlarken beton gibi sert zeminler yerine ahşap ya da kauçuk gibi yumuşak düz zeminler tercih edilmelidir. Her egzersizde olduğu gibi uygun bir ayakkabı ve kıyafet seçimi sizi çok daha fazla egzersiz atmosferine sokacaktır. Doğru ip uzunluğu rahat atlamak için çok önemlidir. Doğru ip uzunluğunu bulabilmek için bir ayağınızı ipin ortasına koyun, kolları yanlara açın, omuz hizasını geçerse çok uzundur, koltuk altı hizası uygun bir açıdır.