INDOOR CYCLING / SPINNING

Indoor cycling, 20 yıl önce fitness pazarına girdiği günden beri çok büyük yol katetti ve her başarılı büyük spor kulübünün grup dersi programında “yer alması zorunlu” bir etkinlik halini aldı. Günümüzde indoor cycling / spinning, farklı markalarda bisiklet üreticisi ve tedarikçilerine bağlı pek çok değişik metotta ve öğretim felsefesiyle öğretiliyor ve uygulanıyor.
Indoor cycling, “yolda” yapılan bisiklet sporu baz alınarak geliştirilmiştir.  Geliştirildiği  antrenman prensipleri ve spor disiplini ile pek çok ortak nokta taşır. Dağ bisikletçiliği ve türevlerinin birer spor dalı olarak gelişmesi ve hibrid bisiklet türlerinin pek çok evde ulaşım ve eğlence aracı olarak kullanılmasıyla birlikte, geçtiğimiz son yirmi yılda açık havada bisiklete binmek son derece popüler bir aktivite haline geldi.
Bu sayede hem bu sporun eğitim metotları hem de bu spora gönül veren kişilerin yaptıkları sporlar konusunda almak istedikleri eğitim ihtiyaçları fazlasıyla gelişti.  Bu eğitim disiplinleri, geleneksel “yol bisikleti” metotlarının eğilmediği, rpm ve sürüş pozisyonu gibi özel konulara uzmanlaşmış bir eğitim şekli sunar.
Dağ bisikletçiliği ve ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı gibi bisiklet pazarının büyümekte olan en önemli kolu ise; “fitness sever ve sporcuların” tercih etmekte oldukları Indoor cycling’dir. Bu disiplindeki kişilerin çok büyük bir kısmı, iç mekânda uygulamayı öğrendikleri teknikleri hiçbir zaman açık havaya taşımayacak kişilerden oluşur. Bu durumun aynısını kardiyo ekipmanlarında da görebiliriz. Kardiyo ekipmanları da, açık hava aktivitesinin sağladığı faydaları ve egzersizi, spor salonunun kapalı ortamına taşıyan ekipmanlardır. Örneğin, koşu bantları ve cross trainer ekipmanları,  açık havada yapılan antrenmanı spor salonunun kapalı ortamına taşıyarak, açık havada “spor” yapmak istemeyen; ancak bu sporun faydalarından yararlanmak isteyenler tarafından kullanılır.
Sadece kardiyo yaparak zayıflamak istiyorum böyle bir şey mümkün müdür?

Bu kardiyo sorusu çok konuşulan ve konuşulacak olan bir sorudur. Öncelikle kardiyonun açıklamasını yapalım. Kardiyo; kardiovaskuler sistemden gelir, kardiovaskuler sistem;  kalp dolaşım sistemi demektir. Egzersizde kullanılma şekli,  gerek yoğun tempo gerek hafif tempoda kalbi aktif halde tutan, kalp sağlığına faydalı her türlü egzersize verilen şekildir. Kardiyo egzersizi olarak koşu bandı, dışarıda yürüyüş-koşma, bisiklet, ellitical, kürek, grup egzersizleri  vb. sıralayabiliriz.
Kardiyo evet, sizi zayıflatır ; ancak belli bir süreye kadar .

Siz kardiyo yaparken bir yağ yakımı ve kalori harcaması yapıyorsunuz ; ancak bu kardiyonun süresi ve kardiyoyu ne zaman yapacağınız çok önemlidir. Sadece kardiyo yaparak vücudunuza yarardan çok zarar
verebilirsiniz; çünkü sadece kardiyo yaparak kas kaybıyla karşı karşıya kalır ve daha çok yağlanabilirsiniz.

Mutlaka ve mutlaka kaslarınızı çalıştıracak ağırlık antrenmanları yapmalısınız. 

Kardiyo  aktiviteleri yaparken kaslarımız çalışmıyor mu?
Tabi ki de çalışıyor; ancak kaslarınızı böyle bir çalışmada aktif edersiniz, adı üstünde çalıştırırsınız. Mevcut olan kasınızın hareket kabiliyetini, kuvvetini, sürat yeteneğini, esnekliğini kullanmış olursunuz. Ama ağırlık  ya da fitness  antrenmanında, mevcut olan  kasınıza güç, kuvvet, esneklik, patlayıcı kuvvet, sürat, devamlılık ve dayanıklılık eklerseniz, yani kaslarınızı geliştirmeye ve kuvvetlendirmeye dayalı çalıştırırsınız. Şöyle düşünebilirsiniz! Yüzüyorsunuz, kulaç atabilmeniz için en basit omuz kaslarına ihtiyaç duyarsınız. Eğer kuvvetli değilse kolunuzu kaldırmayı bırakın, kulaç bile atamaz duruma düşebilirsiniz. İşin özetinde kaslarınızı kuvvetlendirmek yatar.

Bisiklet ya da spinbike yaparken popom ve bacaklarım buyur mu?
Genelde böyle bir kanı var. Ancak bu kanıyı yaratanlar genelde bayan pilates eğitmenleri oluyor. Çünkü kendi derslerine insan çekebilmek ve personal training (kişiye özel birebir antrenman) satabilmek için böyle yalanlar söyleyebiliyorlar. Ancak, daha önceki cevaplarımda da söylediğimiz gibi siz kardiyovaskuler ( bisiklet, koşu bandı vb.) antrenman yaptığınızda kası küçültürsünüz. Dolayısıyla bisiklet ya da spinbike yaptığınızda hem kuvvet  hem dayanıklılık  hem de kondisyon yüklemiş olursunuz.
Bunun yanına bir de kardiyovaskuleri eklersek sizin poponuzu ve bacaklarınızı büyütmenize imkan kalmayacaktır. Yani, bisiklet antrenmanından lütfen korkmayınız. Tam tersine doğru oturma pozisyonu, doğru basma tekniği, doğru sele ve bacak yüksekliğinizi ayarladığınız vakit hiçbir sorun çıkmayacaktır. Size garanti ediyorum.
urban spinners - Levin Tahmaz
 
Levin Tahmaz
Master Trainer
Urban Spinners
urbanspinners.com

Önerilen Makaleler