Spora başlamak,diyet yapmak,kaliteli yaşamak gibi hayatta herhangi bir hedefiniz var ama ikinci adımı atamıyor musunuz?
Bu yazıda size yapmanız gerekenleri değil, bilmeniz gerekenleri sıralayıp, farkındalığınızı arttırmak istiyoruz. Farkındalıkla ilgili önce ki sayımızda bir yazı paylaşmıştım, şimdi yarattığımız farkındalığımızı günlük yaşantımızda farkedip tanıma zamanı.
Belirlediğimiz hedefler bir kağıt parçasının üstünde,tozlu raflarda öyle yerini alıyorsa yeni bir sayfa açın ve kendinize en çok yapmak istediğiniz şeyin hedefini bir cümleyle belirleyin.
İlk hedefinizi Belirleyin!
İlk hedefimiz “spora başlamak istiyorum” olsun. Bu hedef içinde çok aktivite barındırdığı için altında ezilme ve gerçekleştirememe riskiniz yüksektir. Hedef belirlemede en önemli nokta küçük düşünmek. Hayalleriniz büyük olsun ama hedefleriniz küçük olsun. Küçük hedeflerle kısa sürede hayalinize ulaşmanız daha kolay ve sizi daha çok motive eder. Hedefinizi küçültmek için yapmanız gerek kısa vaadede ne istediğinizi belirlemek olsun. Kendinizi hangi noktada görmek istiyorsunuz.
Motivasyon kelimesi latince movere “harekete geçmek” sözcüğünden ortaya çıkmış bir kelime olup bizi harekete geçmesine yardımcı olan en önemli unsurlardandır. Motivasyon ile ilgi uzun uzun makaleler yazabilirim ama önemli bir ayrıntı var.
Motivasyon dediğimiz olgu İçsel motivasyon ve dışsal motivasyon diye ikiye ayrılır. Bu iki terimi aydınlatırsak bu konuyla ilgili farkındalığımızında artacağını düşünüyorum.
İçsel motivasyon bireyin kendi isteği doğrultusunda oluşur,güçlenir ve gelişir. Bu güçlü istek bizi harekete geçirir. Olumsuz etkenlerden ne kadar az etkilenirsek, o kadar başarılı oluruz.
Tekrar içsel ve dışsal motivasyona dönersek örnek olarak spor yapmak isteyen bir birey, sabah saatini erken kurar, sporunu evde veya spor salonunda yapar ve güne o şekilde başlar. Bireyin içinden gelen istek doğrultusunda harekete geçmesi içsel motivasyondur.Dışsal motivasyon başka biri veya bir nesne yardımıyla harekete geçmektir. Bir spor partneri bunun en iyi örneğidir. Sizinle plan yapar ve birlikte onu uygularsınız.
Her iki motivasyonun olumlu ve olumsuz tarafları vardır ama bir hedefinizi belirlemek için olumlu yönlerine odaklanalım ki, hedefimizi büyütüp gerçekleştirebilelim.
Başarısız olursanız da üzülmeyin. İşi tamamlayana kadar “başlamaya” devam edin.