Sıcak yaz günlerinden sonra sonbaharın gelip havaların serinlemesi ve okulların açılmasıyla tatilciler evlerine döndü ve şehirler kalabalıklaştı. Çoğu zaman tıkış tıkış doluştuğumuz otobüs, metro ve metrobüsler de bizim için bitmek bilmeyen, yorucu yollar dışında çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarının kol gezdiği yerler halini aldı. Peki bu enfeksiyonlardan en çok rastlanan ve gittikçe daha ağır geçirilmeye başlayan gribe karşı önlem alabilir miyiz? Grip aşısı bizi gerçekten gripten korur mu? Bu soruların cevabı %70-90 oranında evettir. Grip aşısı olan kişiler, o yıl farklı tipteki grip virüsünün neden olduğu bir gribe yakalansalar dahi hastalığı daha çabuk atlatırlar. Ancak birçok mikrobun grip benzeri etkiler göstereceğini( soğuk algınlığı, nezle vb.) ve aşınızın sizi bu mikroplardan korumayacağını belirtmekte de fayda var.
GRİP AŞISI HAKKINDA HER ŞEY
Ülkemizde uygulanan grip aşıları DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) önerilerine ve Avrupa Birliği kararına uygun içerik ve formdadır. İçerisinde iki adet A tipi grip virüsüne ve 1 adet B tipi grip virüsüne ait Hemoglutinin ve Nöraminidaz dediğimiz yüzey proteinleri içermektedir. Grip aşısı uygulandığında Hemaglutinin ve Nöraminidaz’a karşı bağışıklık sistemimiz tarafından bu antijenlere karşı antikorlar oluşturulur. Daha sonra organizma grip virüsü ile karşılaştığında var olan antikorlarımız grip virüsünün antijenlerine yapışarak virüsü etkisiz hale getirirler. Her yıl tekrarlamamız gereken bu aşı bizi ancak 1 yıl korur. Çünkü grip virüsü çok çabuk mutasyon geçirmekte ve her yılın aşıları bir yıl öncesinin saptanmış ve oluşabilecek grip virüslere karşı hazırlanmışlardır.
Kimler grip aşısı olmalıdır?
Tabi ki bu soruyu gripten korunmak, kışı gribin verdiği ateş, kas ağrıları ve halsizlik ile geçirmek istemeyen herkes olarak yanıtlayabiliriz. Ancak;
-Kalabalık toplumlarda (okul, hastane, havaalanı vb. ) çalışanlar,
-Yurtdışına (özellikle tropikal ülkelere ve Güney Yarım Küreye) seyahat edecek olanlar,
-Kronik hastalığı olan, bakım evinde veya rehabilitasyon merkezinde uzun süre kalacak olanlar,
-Astım, KOAH ve kanser gibi kronik pulmoner veya kardiyak hastalığı olan yetişkin ve çocuklar,
Kronik bir hastalık nedeniyle uzun süre aspirin tedavisi gören 6 ay-18 yaş arası çocuklar,
HIV enfeksiyonu olanlar,
-Hamileler
her yıl kesinlikle grip aşısı olmalıdırlar.
Hamileler için hiçbir yan etki gözlenmese de gebeliğin ilk 3 ayından sonra aşı yapılması olası bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi açısından daha güvenlidir.
Grip aşısı için en uygun zaman nedir?
Grip aşısı her yıl Eylül ile Kasım ayları arasında yapılabilir. Ancak hala bir grip atlatmadıysanız grip virüsünün etkisinin devam ettiği Mart ayına kadar da aşı yaptırabilirsiniz.
Grip aşısının yan etkileri nelerdir?
Grip aşısı olan kişilerde birkaç gün aşı yerinde ağrı görülmesi normaldir. Nadiren de kas ağrılarına rastlanabilir.
Kimler grip aşısı olamaz?
Grip aşısı tavuk yumurtasından elde edildiği için yumurtaya karşı anaflaktik reaksiyon geçirenler ve belirtileri geçene kadar akut ateşli hastalığı olanlar grip aşısı olmamalıdır.
DİKKAT!
Eğer reçeteli ya da reçetesiz bir ilaç kullanıyorsanız,
Son zamanlarda başka bir aşılama yaptırdıysanız,
Aşılamadan birkaç gün önce kan testi yaptırdıysanız,
Grip aşısı yaptırmadan önce doktorunuza ve/ ve ya eczacınıza danışınız. Sağlıklı günler dilerim.