Folik Asit Nedir? ve Beslenmemizdeki Önemi Nelerdir?

Folik asit, (B9 vitamini) B gurbu vitaminler arasında yer almaktadır. Suda eriyen vitaminler grubundadır. Vücut yeni hücreler üretmek için (DNA ve RNA sentezinde) folik asite ihtiyaç duymaktadır.
Besinlerle folik asit alımında en iyi kaynaklar brüksel lahanası,kuşkonmaz,ıspanak ve karaciğerdir.Orta derece kaynaklar ise brokoli,lahana,karnabahar,bezelye,nohut,böbrek ve mayadır. Örneğin bir kase haşlanmış brokoli 52 mcg,100 g ciğer 690 mcg folik asit içermektedir.
Besinlerin pişirilme yöntemleri içeriğindeki folik asit miktarını etkiler.Isı uygulamaları sırasında vitaminlerin suya geçme,oksidasyon gibi durumlarından dolayı folik asit kayıpları meydan gelir.C vitamini içeren bir besinle beraber tüketilmesi emilimini artırırken demir içeren besinlerle tüketmek azaltmaktadır.
Folik asit eksikliği sonucu büyüme yavaşlaması, ishal, kansızlık, diş eti iltihabı, depresyon, uyku bozuklukları, huzursuzluk, unutkanlık, iştahsızlık ve bulantı gelişebilir.Gebelik döneminde yetersiz folik asit alımı sonucu bebeklerde nöral tüp defekti(beyin,kafatasında oluşum bozukluğu) oluşabilir.Folat eksikliği sonuçlarından biri de megaloblastik anemidir.Kemik iliğindeki eritrositler olgunlaşamaz.Kişilerde belirtileri yorgunluk,deride solgunluk,nefes darlığı şeklinde kendini gösterebilir.
Yetişkinlerde günlük gereksinim 400 mcg/gün’dür.Gebelerde folik asit ihtiyacı 600 mcg/gün olarak artmaktadır.Sadece besinlerle karşılamak zordur dışardan takviye almak gerekebilir.Araştırmalara göre gebelikten önceki 3 aylık dönemde de folik asit takviyesi alınmalıdır,bebeğin anne karnındaki gelişimini tamamlaması için gerekli vitaminler arasındadır.

Önerilen Makaleler