Yapılan birçok araştırmalar gösteriyor ki; evcil hayvan besleyen insanlar, beslemeyenlere göre her durumda daha kaliteli, mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşıyorlar. Onlar, sadece en iyi arkadaşımız değil, aynı zamanda bize psikolojik, fiziksel ve sosyal anlamda oldukça fayda sağlayan, mutlaka hayatımızda olması gereken muhteşem varlıklar! İşte size ‘Ben de sahip olmalıyım!’ dedirtecek birkaç neden…
Stres Giderici
Stresten arınma deyince çoğumuzun aklına yoga ve meditasyon gelir. Sessiz bir odada hareketsiz bir şekilde 10 dakikadan fazla oturamıyorsanız ya da kartal duruşu yapabilecek kadar denge ve koordinasyona sahip değilseniz gerilmenize hiç gerek yok çünkü evcil hayvan beslemek en az yoga ve meditasyon kadar stresinizi azaltmaya yardımcı oluyor. Küçük yaş grubundaki erkek çocukları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, stres atmak için köpeklerin sağladığı fayda oyuncaklardan çok daha fazla! Çocukların köpekleriyle geçirdikleri zaman arttıkça, vücutlarındaki kortizol seviyeleri de düşmektedir.
Kardiyovasküler Hastalıklarda Düşük Risk
Düzenli yürüyüşün sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu bilsek de günümüz koşulları gereği birçoğumuz hareketsiz bir yaşam tarzına sahibiz. İşte bu noktada, köpek sahibi olmanın bir diğer avantajı da köpeklerle yapılan yürüyüşlerin fiziksel aktiviteyi de arttırıyor olması. Tek başımıza yürüyüş çoğu zaman sıkılıp caymamıza neden olurken köpek sahipleri amaca yönelik yürüdükleri için hem cayma olasılıkları ortadan kalkıyor hem de düzenli yürüyüş yapmış oluyorlar. Bunun yanı sıra, sadece köpeklerin değil, diğer evcil hayvanların da kardiyovasküler fayda sağladığı, örneğin akvaryumdaki balığınızı izlerken ya da beslediğiniz bir hayvanı okşarken kalp atış hızınızın normal seviyede seyrettiği görülmüştür.
Sosyal Destek
Yapılan araştırmalarda evcil hayvanlar, sağlık problemi olan insanlara psikolojik ve fiziksel anlamda büyük fayda sağlıyor. Evinde köpek besleyen 56 kişi (42 yaş civarı, %91’i bayan) üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; ev köpekleri, sahiplerinin aidiyet ve özsaygı hislerini arttırarak sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında oldukça etkili oluyor. Başka bir araştırmada ise, yaş ortalaması 19 olan yaklaşık 97 lise öğrencisinin herhangi bir konuda reddedilme yaşadıktan sonra evcil hayvanları sayesinde kendilerini daha iyi hissettikleri görülmüştür.
Depresyonla Savaş
Evcil hayvan sahipleri ve depresyon arasındaki ilişkinin araştırıldığı bir çalışmada, evcil hayvanların yalnızlık hisseden depresyondaki kişilere olan desteğinin, çevresindeki diğer kişilere nazaran daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Astım & Diğer Hastalıklar
Küçük yaştan itibaren evcil hayvanlarla büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerinin daha gelişmiş, astım ve alerji vakalarının ise daha az görüldüğü saptanmıştır. Evcil hayvanlarla 18 yaşından önce tanışan gençlerin astım ve alerjiye yakalanma riskleri kesinlikle daha düşüktür [6].
Evet, hayvan beslemek cesaret ve büyük sorumluluk ister kabul ediyorum! Fakat kendiniz için olmasa bile çocuğunuz için sizce de buna değmez mi?
KAYNAKLAR:
1. Effects of Social Support by a Dog on Stress Modulation in Male Children with Insecure Attachment. 2012.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498889/
2. Dog Ownership, Functional Ability, and Walking in Community Dwelling Older Adults. 2012 Oct 4.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23307529
3. Pet ownership and cardiovascular risk reduction: Supporting evidence, conflicting data and underlying mechanisms. November 2011.
4. Friends with benefits: on the positive consequences of pet ownership. December 2011.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21728449
5. Pet ownership and older women: the relationships among loneliness, pet attachment support, human social support, and depressed mood. May-June 2012.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22321806
6. The Health Benefits of Companion Animals.
http://www.pawssf.org/document.doc?id=15