EN ÇOK YAPILAN 7 DİYET HATASI

Her şeyi yapıyorsunuz ancak istediğiniz gibi kilo veremiyor musunuz? Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum, ne yaparsam yapayım olmuyor diyenlerdenseniz bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Peki bu yıllardan beri süregelen diyet efsaneleri neler, nerede yanlış yapıyoruz? Sıkça yapılan diyet hatası yüzünden ne kadar zaman kaybettiğinizi unutmayın ve kontrolü ele alın.

1.Az yersem zayıflarım?

Hayır. Aksine bu durum genellikle kilo alımı ile sonuçlanır. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma bu durumu kıtlık olarak algılar ve uzun süreli açlık sonrası tüketilen her besini savunma mekanizması olarak yağ şeklinde depolamaya çalışır. Tekrar açlık oluştuğunda depoları enerji için harcayacağını düşünür. Ayrıca açlık süresince mevcut olan depolar yetsin diye de metabolizma daha yavaş çalışma eğiliminde olur.

2.Diyetteyim, Öyleyse Sınırsız Meyve-Sebze Yiyebilirim?

Diyet süresince bol meyve ve çiğ sebze tüketebileceğimizi düşünürüz. Çiğ sebze için belirli bir sınırlamaya gerek yoktur ancak meyve için aynı şey geçerli değildir. Çünkü meyveler, fruktoz(basit şeker) içeren besinlerdir , Aşırı meyve tüketimi ile alınan früktoz, vücutta yağa dönüştürülebilir ve özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olabilir. Almanız gereken kaloriye bağlı olarak değişmekle beraber, günde ortalama üç-dört porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

3.Çay-Kahve Suyun Yerini Tutar ?

İçilen çay, kahve gibi içecekler diüretik olduklarından asla suyun yerini tutmazlar. Aksine vücuttan su atımını sağlarlar. Bu nedenle çay-kahve içilirken yanında aynı zamanda su da tüketilmelidir. Diğer hiçbir sıvı suyun yerine sayılamaz. Sağlık için günlük 2.5-3 litre su tüketilmelidir.

4.Proteinler ve Karbonhidratlar Birlikte Tüketilmemeli?

Protein ve karbonhidratların beraber tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Beslenme bilimi besinleri 5 grup altında toplar. Bunlar et, süt, ekmek, sebze-meyve ve yağ gruplarıdır.Yeterli ve dengeli beslenme için bu besin gruplarına gün içinde mutlaka beslenmenizde yer vermelisiniz. Bu nedenle ayrım yapmadan her öğünde her besin grubundan belirli miktarlarda tüketmeniz gerekir.

5.Light Ürünleri

İstediğim Kadar Yiyebilirim?

Ürün üzerindeki light veya diyet yazısı o ürünün istenildiği kadar tüketilebileceği anlamına gelmez. Sadece yağ veya şeker oranı azaltılmıştır. Besinler alınırken etiketleri iyice okunmalıdır. Bir besin ögesi azaltılırken bir başkası lezzet için arttırılmış olabilir.

6.Açken Egzersiz Yaparsam Daha Çok Yağ Yakarım?

Egzersiz sırasında aç olmak, tok olduğunuzdan daha fazla kalori harcayacağınız anlamına gelmez. Aksine halsizliğe, baş dönmesine , kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Ayrıca yapılan son araştırmalar aç karnına egzersiz yapıldığında yağ yerine kas kaybı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ana öğünden az 1,5 – 2 saat sonra, ara öğünden ise 1 saat sonra egzersiz yapılmalıdır.

7.Az Uyursam Hızlı Kilo Veririm?

Araştırmalar az uyuyan bireylerin daha fazla yemeğe yöneldiklerini göstermektedir. Uyku süresi kısaldıkça toksik çevreye maruz kalma süresi ve psikolojik stres artmaktadır. Fizyolojik ve psikolojik olarak iyi hissetmek için en az 5 saat, en fazla 8 saat uyumak gerekir.Ayrıca uyku saatlerinde uyanık olmak da gece atıştırmalarına hatta gece yeme sendromuna yol açabilmektedir.

Önerilen Makaleler