Neden egzersiz Yapmalıyız?
Günlük ihtiyaçlarımızı ve ihtiyaçlarımız sonucu doğan hareketleri rahat ve güvenli yapabilmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda, sağlıklı kalabilmeyi başarabilmek ve ani anlarda ihtiyacımız olacak denge, kuvvet, güç, sürat, çeviklik vb. gibi özellikleri de bedenimizde hâli hazırda bulundurmamız gerekmektedir. Bunun için gerekli kondisyona ancak, haftada 4-5 gün, 45-60 dakikalık egzersizi hayatımıza sokarak sahip olabiliriz.
Egzersiz, günlük ve peşimizi bırakmayan aile hayatı, iş hayatı gibi kaçamayacağımız streslerin ve bunların yol açabileceği sağlık sorunlarına karşı dayanıklılığımızı artırabilmenin en sağlıklı yoludur. Evde, dışarıda, spor salonlarında ya da fırsat yaratabildiğimiz her alanda bilinçli bir şekilde çalışmalıyız. Egzersiz yapmayı bir keyif ya da sosyal olay olarak görmemeli, zorunluluk olarak hissetmeliyiz ve yaşamımızın bir parçası haline getirmeliyiz. İşe gitmek nasıl bir zorunluluksa, iş hayatının vücudumuza verdiği zararları yok etmek için egzersiz yapmak da bir zorunluluk olmalıdır.
Yaptığımız Egzersiz mi, yoksa Spor mu?
Bu konuda öncelikli olarak cevaplanması gereken üç soru vardır. Birincisi, egzersiz nedir? İkincisi ise, spor nedir? Son olarak, aralarındaki fark nedir?
Egzersizi bir önceki konumuzda paylaşmıştık. Sağlıklı kalabilmeyi başarabilmek ve ani anlarda ihtiyacımız olan denge, kuvvet, güç, sürat, çeviklik vb. gibi özellikleri bedenimizde hâli hazırda bulundurabilmek için belirli aralıklarla yaptığımız bedenimize uygun olarak belirlediğimiz, bilinçli, hareketler bütünüdür.
Spor ise; amatör ya da profesyonel statüde, branşlarda yayılım gösteren, bir hedefin olduğu, başarı odaklı, karşılığında maddi kazançlar ya da rekorlar içeren, yüksek yoğunlukta, antrenman ya da idman adı altında yapılan hareketler bütünüdür.
Esas önemli olan soru ise, ikisi arasındaki fark ve bizim için önemi. Spor, amaç ve hedefler doğrultusunda içinde sakatlık barındırır. Egzersizde ise amaç, sakatlanmamaktır. İkisi arasındaki en önemli ve keskin fark budur.
İhtiyacımız olan egzersiz programını belirlerken gereken yoğunluğu, süreyi, sıklığı, şiddeti doğru orantıda ayarlamalıyız.
Egzersiz programını oluştururken ihtiyaçlarımızı nasıl belirlemeliyiz?
Vücudumuz hareket etmeyi sevmeyen, fakat hareket etmesi gereken bir yapıdır. 630’dan fazla istemli ve istemsiz kasılan kas sistemi, 200’den fazla kemik yapısı ve onları hareket ettiren eklem yapı ile bunları birbirine bağlı tutan iskelet yapıdan oluşmaktadır. Bu yapının lideri olan omurganın içinde, koruduğu ve hareketlerimizi kontrol eden sinir sisteminin kumandası, spinal kolon mevcuttur. Egzersizin; iskelet sistemimize, kaslarımıza, eklem ve tendon yapımıza, kemiklerimize, organ ve sistemlerimize olumlu katkıları vardır. İdeal bir postur; kuvvetli ve esnek kaslar, sağlıklı eklem ve tendon yapılar, dayanıklı kemikler, düzenli işleyen hormonlar ve onların yönettiği sistemlerden oluşur. Tabi ki, tüm bu yapılar egzersiz ile desteklenir.
Peki; ihtiyacımız olan programı nasıl belirleyeceğiz?
Maalesef genel olarak yapılan en büyük hata vücudumuzu tanımadan egzersiz yapmaya başlamaktır. Egzersiz yapmaya başlamadan önce her işte olduğu gibi öncelikle alt yapıyı oluşturmak gerekmektedir. Neden yapıyorum?, Bedenimin neye ihtiyacı var?, Nelerden uzak durmam gerekir?, Ne sıklıkta yapmam gerekir? sorularının cevaplarını bulmalıyız öncelikle. Egzersiz programınızı belirlerken; aile ağacınızdaki, en ince detayına kadar, sağlık sorunları dikkate alınmalıdır. Var olan herhangi bir sağlık sorununuz atlanılmamalıdır. Doğru, detaylı, statik ve dinamik postur analizi yapılmalıdır. Genel kuvvet testleri yapılmalı, bir Kardiyolog’a gidip detaylı check-up yaptırılmalıdır. En büyük düşmanlarımız sigara ve alkol kullanımı minimuma indirilmeli, hatta tamamen bırakılmalıdır. Tüm bunlar yapılırken de, mutlaka ilgili alanların uzmanlarından yardım almayı ihmal etmemeliyiz.