Bel ve Boyun Fıtığı
Malumunuz üzere biz Türk halkı olarak her şeyi en hızlı tarafından öğrenip uygulamaya alışmış aceleci bir milletiz. Şimdi kendinize neden böyle bir giriş yaptığımı sorguluyor olabilirsiniz.
Anlatayım…
Biz spor eğitmenleri öğrencileri ile uzun yıllar çalışmaya başladığında öğrenci ve hoca arasında çok güçlü bir bağ oluşur. Ve öğrenciler olası bir yaralanma ve sorun karşısında uzman doktorlardan önce spor eğitmenlerinin fikirlerini alarak ilerlemek isterler. Bu tamamen içgüdüsel bir durumdur aslında.
Neden bunu anlattığıma gelecek olursak, bir öğrencinin yaşayabileceği ve spor hayatını etkileyebilecek en önemli sıkıntılı durumlardan birisi; fıtık sorunudur.
Fıtık, kelime olarak basit bir anlam taşıyor gibi görünse de tıbbi olarak tüm hayatı olumsuz etkileyebilecek ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Öğrencinin eğitmenine sorduğu basit bir rahatsızlık sorunu belki de ilerisi için çok büyük bir fiziki tehdit doğurabilir.
İşte asıl sorun burada(!)
Üzülerek söylemeliyim ki mesleğimizde birebir şahit olduğum ve inanamadığım konuşmalarda bazı eğitmen arkadaşlarımın bu rahatsızlıklara bir doktor edası ile yaklaşıp teşhis koyduklarını kulaklarımla duydum.
Değerli okurlar bel ve boyun fıtığı olanlar dikkat !
Kesin tedavisi olmamakla beraber fıtık kelimesi içinde birçok dallara ayrılır. Size bir doktor gibi değil (!) ancak, sürekli karşılaştığımız bir problem olduğu için bir spor eğitmeninin bilgisi dahilinde aydınlatmak isterim.
Malum ülkemizde doktor, fizyoterapist ve spor eğitmeni üçgenini kuramadığımız için herkes bilmediği bir konuda fikir beyan etmeye bayılıyor.
Bir spor adamı olarak oturmanıza, yatmanıza, yürümenize, hareketlerinize dikkat ederseniz fıtık kelimesi size daha az sorun yaşatır.
İçinde bulunduğu durumun farkında olmayan bireyler için, bazen birkaç hafta süren bir boyun tutulması başlar, uzuvlara doğru uyuşma ile devam eder. İlk önlem olarak tüm gün boyunluk takarak boynun hareket etmemesi sağlanır. Daha ileri aşamalarda dayanılmaz kol ve sırt ağrıları, uyuşma vardır.
Ameliyat çok ağrılı fıtıkları az ağrılı hale getirir ve kesin tedavi değildir, kişi sonraki hayatına dikkat etmediği takdirde bazen daha kötü sonuçlar bile doğurur.
Akupunktur tedavisi uygulayanlar, kesin tedavi yaptıklarını öne sürseler de onlara da inanmak pek doğru sayılmaz. Yapılanların kesin çözüm olmamakla beraber geçici bir süre için ağrıları kesmekten ibaret olduğunu bilmenizde fayda var.
En doğru ve sağlıklı olanı, düzenli aralıklarla fizik tedaviye gidip ergonomiye önem vermektir.
Boyun ve üst sırt kaslarının zayıf olmasından dolayı boyun ağrısının en önemli nedenlerindendir. Yer çekimsiz ortamda (yerde) omurgayı nötüralize ederek, baskı yaratmadan uzman antrenörler eşliğinde yapılan doğru egzersizlerle ağrılardan kurtulmak mümkün olabilir.
Boyun fıtığı sorunu olan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken fiziki şartlar şunlardır:
*Ani ve güçlü hareketler yapmak, ağır kaldırmak.
*Masabaşı işlerinde sürekli kendimizi uyarmak ve düzgün pozisyona geçmek.
*Ani ve ters dönüşlerde bulunmamak, uzun süreli aynı pozisyonda kalmamak gibi etmenlere dikkat etmeleri gerekir.
Boyun fıtığı, teknolojinin hayatımızda giderek yer kaplamasıyla birlikte yaygınlaşan hastalıklar arasında yer aldığı bir gerçek. Özellikle masabaşında, bilgisayar karşısında, direksiyon başında mesaisini geçiren ve hareketsiz kalan veya sürekli aynı hareketleri yapan kişiler arasında da yaygın olarak görülmektedir.
Bel fıtığı sorunu olan insanların en çok dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
*Otururken bel bölgenizde boşluk bırakmayınız. (Hiçbir şey yapamıyorsanız sert bir yastıkla destekleyebilirsiniz.)
*Kesinlikle ağır bir şey kaldırmayınız.
*Uzanırken sağ veya sol tarafa yatmak yerine sırtüstü yatınız ve yatağınızın çok yumuşak olmamasına dikkat ediniz ve yüzüstü yatarak belinize baskı yaratan konumlardan kaçınınız.
Bel çevresindeki kaslarınızı güçlendirmek ve gergin olan kaslarınızı esnetmek için egzersiz yapın. “Ancak her sporun bel bölgesine iyi gelmediğini de unutmayınız!”
Doğru seçilen ayakkabı ile düz koşu ve yüzme bel sağlığı için en uygun sporlar arasında yer alır. Sakın unutmayın, bel ve boyun fıtığı oldum diye hayatı kendinize zindan etmeyin.
Düzenli egzersiz, dikkat ve azimle her şeyin üstesinden gelebiliriz.
Sağlıklı günler dileklerimle.
International Presenter
Master Trainer
Barış ÇUNGUROĞLU