Karbonhidrat: Azı Karar Çoğu Zarar
Son zamanlarda oldukça yaygın olan düşük karbonhidrat diyetleri günden güne popülaritesini artırsa da karbonhidratlar hayatımızın olmazsa olmaz parçası. Yanlış diyetlerin hayatımızdan çıkarmamızı istediği karbonhidratlar, yaşamımız boyunca en çok tükettiğimiz, temel enerji kaynağımız olan gruptur. [boombox_highlight background_color=”#FFFF00″ text_color=”#000000″ class=”highlights-test-class”] 1 gramı 4 kkal enerji vermekte [/boombox_highlight] ve depolanabilmektedirler. Beynimiz olmak üzere bütün organlarımızın yakıtı karbonhidratlardır. Vücudumuz çalışabilmek,enerji üretebilmek ve fizyolojik devamlılığını sağlayabilmek için karbonhidrat ister.
Karbonhidratlar basit ve kompleks yapıda olanlar olmak üzere 2 grupta incelenir. Sağlıklı bir yaşam için önemli olan doğru karbonhidrat tüketmektir. Kompleks yapıdaki karbonhidratlar doğru karbonhidratlardır, ki bunlar kan şekeri dengesini koruyan, besin öğelerinden zengin olan gruptur. Bunlar mineraller, protein, B grubu vitaminleri ve posadan zengin tahıl grubu besinler demektir. İçerdiği B grubu vitaminleriyle stresimizi yönetebilmek adına destekçimizdir. Cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite durumunuza göre belirlenen doğru miktarlarda doğru karbonhidratları tüketmekten korkmayın.
Doğru Karbonhidratlar Neler?
- Tam tahıllı besinler
- Tam buğday/çavdar/yulaf/kurubaklagil unu
- Bulgur
- Kurubaklagiller
- Yulaf
- Kinoa
- Karabuğday
- Sebze-meyveler
Tehlikeli karbonhidratları ise basit karbonhidratlar sayabiliriz. Şeker, beyaz un ve beyaz unla yapılmış poğaça, kurabiye, hamurlu tatlıları bu grupta değerlendirmek mümkün. Bunlar kan şekerimizi çok hızlı yükseltip ardından düşürecek, gün içinde açlık ataklarına neden olacaktır. Fazla tüketilmesi halinde ise kilo artışına ve diyabet ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilir.
Karbonhidratları Hayatımıza Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Katabiliriz?
- Öğünlerinizde kendinize yumurtalı/peynirli/ton balıklı tam buğday/tam tahıllı sandviçler yapabilirsiniz.
- Kahvaltıda ya da ara öğünde meyve, süt/yoğurt ve yulaflı bir öğün tercih edebilirsiniz.
- Öğle yemeğinde sebze, et, peynirle zenginleştirdiğiniz integral makarnaları keyifle tüketebilirsiniz.
- Kurubaklagilleri hem yemek olarak hem de yemek dışında salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
- Çocularınız için yaptığınız kek/kurabiye/tatlılar için beyaz un yerine tam buğday unu tercih edebilir, şeker yerine kuru meyveleri ekleyebilirsiniz.
- Pirinç pilavı yerine bulgur, karabuğday ve kinoa ile pilav yapmayı deneyebilirsiniz.