DİYETE BAŞLAMANIN 20 YOLU

Kilonuzun kontrolden çıktığının farkındasınız; fakat diyete başlamak istediğinizde bahane üretmek konusunda üstünüze yok! Kendinize “ Önümüzdeki Pazartesi başlarım.”, “Arkadaşımın doğum günü geçsin hemen başlarım!”, “Bu pastayı da yedikten sonra diyete başlayacağım söz!” gibi bahaneler üretmekten sıkıldıysanız vereceğim ipuçları tam size göre!
1.Diyet yaklaşımınızı değiştirin
“Diyete başlıyorum” mantığından daha çok, yaşam şeklinizi kalıcı olarak değiştirmeye çalışın. Eğer kilo verme çabanızı sadece geçici bir süreç olarak düşünürseniz “diyet yapmak” sizin için çok daha zor ve sürekli ertelediğiniz bir döngü haline gelebilir. Bunun yerine hayatınızı kökünden değiştirecek değişimin heyecanına ortak olun ve kazançlarınızı hayal edin. Daha farklı yiyecekler tüketmenin, daha çok egzersiz yapmanın ve bütün bunların sonucunda daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanın sizi nasıl mutlu edeceğini hayal etmeniz bile bu serüvene atacağınız adımı kolaylaştıracaktır. Ancak sabırlı olmalısınız, bu değişim elbette ki bir gece içerisinde gerçekleşmeyecek. Bu yüzden yeni düzeniniz için birden bütün sevdiğiniz şeylerden vazgeçmeye çalışmayın ve kendinize biraz zaman tanıyın. Vücudunuz zaman içerisinde bu yeni yaşantınıza adapte olacak.
2.Harika Bir Gun Daha, Hadi Uyanin?: Kahvaltı Zamanı!
İlkokul öğretmeniniz haklıydı! Kahvaltı günün en önemli öğünü! Diyetteki motivasyonunuzu sağlamak istiyorsanız, sabah az da olsa sizi güne hazırlayacak bir şeyler atıştırmakla başlayın. Eğer yumurta, peynir gibi klasik bir kahvaltı içinizi açmıyorsa; enerjinizi yükseltmek için 1 bardak süt, tam tahıllı gevrekler, 1 meyve veya 1 avuç cig badem sizin en iyi arkadaşınız olabilir.
3.Kağıtlar, Kalemler Çıksın! Yazılı Var!
Kilo kaybetmek ve hedeflerinizi belirlemek istiyorsanız not defterinizi ve kalemlerinizi hazırlayın! Çünkü bu not defteri sizin bütün sırlarınızı bilen en yakın arkadaşınız olacak! İlk sayfayı ulaşmak istediğiniz hedeflerle doldurun. Hadi ama bahsettiğimiz hedefler sadece kilo vermekten ibaret değil! Daha mutlu olmak, özgüveninizi yeniden kazanmak, o çok istediğiniz pantolonun bir beden küçüğünü almak gibi istediğiniz her şeyi düşünerek yazmaya özen gösterin. Hedeflerinizi bir kenara yazmak sadece diyet yapmaya değil aynı zamanda hayat kalitenizi de yükseltmeye odaklanmanıza yardımcı olacağı gibi bu durumun daha uzun süre devam etmesine ve motivasyonunuzun yükselmesine yardımcı olacak.
4.Alışveriş sepetinizin içerisinde ne varsa, midenizde de o var!
Büyük bir çoğunluğunuz bu sözü bir yerlerde okumuştur. Midenizi sağlıklı yiyeceklerle doldurmak için ise once buzdolabınızdan başlayın! Öyle ya evde bir şeyler atıştırmak için dolandığınızda bulabildiğiniz şeyler sadece taze meyve ve sebzeler olursa, bu durum sizin için zamanla bir alışkanlık haline gelebilir! Alışveriş yaparken aldığınız malzemelerin içeriğine bakmaya özen gösterin. Unutmayın; bir ürünün içerisinde ne kadar az madde listelenmişse o ürün doğala o kadar yakındir. Ürünün içeriğini okurken kendinizi kimya dersinde sözlüye kaldırılmış gibi hissediyorsanız, elinizdeki ürünü yavaşça yere bırakın ve diğer ürünlere doğru yol alın!
5.Metabolizmaları Canlandırmak İçin Bebek Taklidi Yapın!
Evet yanlış duymadınız! Metabolizmanızı canlandırmak için bebek taklidi yapmanız bile yeterli! Yo, hayır tabi ki yiyeceklerin püskürtüldüğü kısımdan bahsetmiyorum. Yakın çevrenizdeki bebeklerin davranışlarını gözlemlerseniz az ve sık beslenmek zorunda olduklarını fark edersiniz. Kimileri incelmek için saatlerce aç kalmanın doğru olduğunu düşünür. Oysa her 2-3 saatte bir küçük öğünler tüketmeniz metabolizmanızı yağ yakma moduna alır. Bu şekilde beslenmeniz aynı zamanda aç kalmanızı da engelleyecektir.
6.Gökkuşağını Tabağınıza Taşıyın!
Sürekli olarak aynı besinleri tükettiğiniz bir diyeti en fazla ne kadar sürdürebilirsiniz? Buna kim ne kadar dayanır hiçbir fikrim yok! Ancak gerçek olan şu ki bunun hiçbir şekilde bir yaşam tarzı halinde sürdürülemeyeceği! Onun yerine tabağınızı bütün besin gruplarıyla renklendirmeye ne dersiniz? Biraz tavuk göğsü ve balık gibi yağsız proteinlerden; biraz tam tahıllı besinler gibi kompleks karbonhidratlardan; ve biraz da taze meyvelerin gücünden yararlanın! Abracadabra! İşte size kilo verdirecek sihirli tabağınız hazır! Afiyet olsun!
7.Midenizin Sesini Dinleyin!
Midenizle ilişkinizi romantik bir ilişkiye benzetin. Daha önce onun söylediklerini dinlememiştiniz ve geldiğiniz şu duruma da bakın! Artık ilişkinizi düzeltme ve onun gönlünü alma zamanı! Mideniz tıpkı kadınlar gibidir. Ne yapmanız gerektiğini, yanlış yaptığınızda düzeltmeniz gerektiğini asla size söylemez; bunu siz anlamak ve onun gönlünü almak zorundasınız. Yemek yemeyi bırakmak için komaya girmeyi beklemek yerine küçük aralıklarla bu yiyeceğin kendinize yeterli gelip gelmediğini test edin.
8.Çok Sıvı Almanız Yeterli Su İçtiğiniz Anlamına Gelmez!
Yeterli su içiyor musunuz? “Hayır, ama çok fazla çay-kahve içiyorum.” Üzgünüz, yanlış cevap! Önce şu konuda anlaşalım hiçbir içecek suyun yerini tutamaz! Su, sağlıklı bir beslenme tarzı oturtmanız için size yardım edecek en yakın arkadaşınız. Size küçük bir ipucu: beynimizdeki açık-tokluk merkezi ve susama merkezi yan yanadır. Bu yüzden açlık hissettiğinizi düşünürken aslında susuzluk çekiyor olabilirsiniz. Açlık hissettiğinizde 1 bardak su için ve hala aç hissedip hissetmediğinizi kontrol edin. Su, açlığınızı yatıştıracağı gibi aynı zamanda; sizi enerjik hissettirecek, toksinleri atmanıza yardımcı olacak ve kilo vermenize yardımcı olmak için metabolizma hızınızı arttıracak!
9.Kendinizle İddiaya Girin!
Küçük bir çekişme için arkadaşa ihtiyacınız yok! Kendinizle iddiaya girerek hedefinize tatlı bir heyecan katabilirsiniz! Motivasyonunuz düştüğünde veya pes etmek istediğinizde kendinize verdiğiniz sözleri hatırlayın. Yoksa bu iddiaya girmeden önce başaralı olacağına dair kafa tutan siz değil miydiniz?
 10.Yiyeceklerin Tadına Varın!
“Diyet” kelimesine takılmayın! Onemli olan, sizin beslenme alışkanlıklarınızdan başlayarak hayatınızı ve tercihlerinizi kökten değiştirmek. Eskiden yediklerinizden tat almadan sadece midenizi doldurmaya odaklanmışken, artık yediklerinizden keyif almayı öğrenmenin vakti geldi! Önünüze bir yiyecek geldiğinde yavaşça çiğneyin. Bunu belirli bir zamanda yapmanıza gerek yok sadece onu yeterince çiğneyerek sindirmeye ve tadına varmaya çalışın. Aynı zamanda doyduğunuzu hissettiren en önemli eylemin de çiğneme olduğunu unutmayın.
11.Kendinizi Ödüllendirin!
Ödül-ceza sistemi motivasyonu arttırmaya yönelik uygulanan en başarılı yöntemlerden biri. Gerçekleştirdiğiniz her hedef için kendinizi ödüllendirmeniz motivasyonunuzu arttırmaya yardımcı olabilir.
12.Değişimi Kanıtlayın
Evde kendinize bir değişim panosu hazırlayın ve diyete başladığınız ilk tarihten itibaren her hafta fotoğrafınızı çekerek panoya sırayla asın. Böylece hem bedeninizdeki değişimi daha net görebilir, hem de her hafta motivasyonunuzu katlayarak arttırabilirsiniz!
13.Kutlamalara Hazırlıklar Başlasın!
Dostlarınızla başarınızı kutlayacağınız eğlenceli bir partiye kim hayır diyebilir? Hedefinize ulaştığınız gün için harika bir parti organizasyonu ayarlayın! Elbette o gün yenilediğiniz bedeninizin üzerinde taşıyacaklarınız da çok önemli! O gün için şimdiden hazırlanmaya ne dersiniz? Belki de o gün içerisine girmek istediğiniz kıyafeti şimdiden alabilir ve her gün görmek için gardırobunuzunilk sirasina asabilirsiniz!
14.Acil Durumlara Hazırlıklı Olun!
Kendinize çizdiğiniz plan bir harika! Ancak acil durumlarda motivasyonunuzun düşmemesi için bir B planı yapmanız şart! Gününüz planladığınız gibi geçmediğinde tehlikeli abur-cubur atakları yaşamamak için yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak yapabileceğiniz en iyi plan olabilir.
15.Kendinize Yasaklar Koymayın!
Yasaklar her zaman en cazip seçenektir. Bu yüzden yüksek kalorili ve yağlı besinleri kendinize tamamen yasaklayarak kendinize cazip hale getirmekten vazgeçin! Bunun yerine, arada bir böyle bir hakkınızın olduğunu fakat küçük porsiyonlarda tüketmenin size daha iyi geleceği fikrini zihninize yerleştirin.
16.Başarı Öykülerini Okuyun!
Sizinle aynı yollardan geçmiş kişilerin başarı hikayeleri, kendinize olan güveninizi arttırmada size oldukça yardımcı olacaktir! Bu kişilerin hikayelerini okuyarak, zor durumlarla nasıl baş ettiklerini ve motivasyonlarını nasıl yüksek tuttuklarını öğrenerek, aynı durum kendi başınıza geldiğinde nasıl başa çıkacağınız konusunda kendinize bir yol çizebilirsiniz! Kim bilir belki de sıradaki başarı hikayesi sizin!
17.Kendinize Değer Verin!
Hayatta her şeye vakit ayırıyorsunuz; ancak sıra kendinize bakmaya gelince o kadar da özenli değilsiniz! Kendinize biraz iyilik yapmak için tembelliği bırakın ve mutfağa girin! Dışarıda içeriğini bilmediğiniz yiyecekleri tüketmektense, kendinize istediğiniz ölçülerde yiyecek hazırlamak, kolay kilo vermenize yardımcı olduğu kadar, kendinize sağlıklı ve bir o kadar lezzetli tarifler geliştirmenize de katkıda bulunacak!
18.Stres Anlarına Hazırlıklı Olun!
Bugün işler yolunda gitmedi; planladığınız görüşmelere geç kaldınız, yağmura yakalandınız ve günlerdir hazırladığınız projenin üzerine 1 fincan kahveyi boca ettiniz! Peki şimdi ne olacak? Sakın bu stres durumunu kendinize bahane olarak kullanıp yan pastaneden kocaman bir çikolatalı kek alacağınızı söylemeyin! Bu tür duygusal yeme atakları her an başınıza gelebilir. Bu gibi olası durumlar için kendinize alternatif çözümler oluşturmaya çalışın. Temiz havada köpeğinizle yapacağınız 20 dakikalık bir yürüyüş sizi, sonradan pişman olacağınız, kocaman çikolatalı bir kekten daha mutlu edebilir!
19.Hayatı Kolaylaştırın!
İşten geldiniz ve oldukça yorgunsunuz. Şu an en pratik yöntem dışarıdan yemek sipariş vermek gibi görünüyor; fakat bir yandan da kendinize verdiğiniz sözleri tutma konusunda kararlısınız! Bu tür durumlara hazırlıklı olmak için yiyeceklerinizi önceden hazırlayın. Yiyeceklerinizi önceden hazırlayıp buzlukta parçalar halinde bekletmek, bu tür durumlarla başa çıkmanızı kolaylaştıracak!
20.Porsiyonlarınızla Mutlu Olun!
Kocaman bir tabağın içerisine koyduğunuz el büyüklüğünde bir et size oldukça küçük görünebilirken, biraz daha küçük bir tabağa yerleştirip haşlanmış sebzelerle süslediğiniz, aynı porsiyon miktarındaki et gozunuze bitiremeyeceğiniz kadar fazla gelebilir. Kendinizi yemeniz gereken porsiyonlarla mutlu etmek için, küçük hilelere başvurun! Daha küçük tabaklar ve sağlıklı garnitürler kullanmak porsiyon kontrolündeki en pratik çözümlerden biri!

Önerilen Makaleler