Toplumda “ diyet ” sözcüğü “kısıtlanmışlık” algısı oluşturuyor ve tanımı yanlış yapılıyor. “Diyet bizimle sevdiğimiz yiyecekler arasına demirden ağlar örüyor, zayıflıyoruz ama eziyetimiz de bol oluyor.” diyenimiz çoktur. Peki bu algı doğru mudur ? Diyet yaparak kendimizi cezalandırıyor muyuz? Hayır, kendimizi cezalandırmıyoruz. Aksine bedenimizin ihtiyaçlarının farkına vararak onun mükemmel işleyişine katkımızı eksik etmiyor, sağlıklı yaşam farkındalığımızı yükseltiyoruz.
Diyet kelime olarak “Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni” anlamına gelir. Toplumdaki yaygın görüş diyet eşittir zayıflama programı olsa da; zayıflama için uygulanan beslenme düzeni de bir diyettir, sağlıklı kiloya ulaşabilmek için kilo aldıran beslenme planları da bir diyet şeklidir. Yani amaç kaliteli bir yaşam sağlamak için beslenmenin uygun şekilde düzenlenmesidir.
Bilinçaltımıza yerleşen yanlış algılar diyeti zorlu bir yol ve ideal kiloya ulaşıldıktan sonra bir daha uygulanmayacak bir reçete gibi gösteriyor. Oysa diyet yaparken “doğru beslenmek ne demektir, hangi besin grubunu kaç porsiyon tüketmeliyiz?” ve en önemlisi “porsiyon nedir?” gibi sorularımıza farkında olmadan ışık tutuyoruz. Bu soruların hepsi “dengeli ve sağlıklı nasıl beslenirim?” yolunda birer basamaktır. Doğru beslenmenin vücut zindeliğini arttırması, hastalık tedavilerindeki gücü, psikoterapik açıdan olumlu etkileri vs. herkes tarafından bilinir. Demek ki önce doğru beslenmemizin yaşam boyu bize güç kaynağı olacağının farkında olmalı sonra da diyetin ne anlama geldiğini iyice özümsemeli ve yolumuza bilinç düzeyimiz yüksek devam etmeliyiz .
Diyet dediğimiz durum, aslında çoğu kişinin günlük yaşantıda yaptığı en önemli hatayı düzeltiyor. Bu da günlük ihtiyacımız olan enerjiyi oturup tek öğünde almak yerine 6-8 öğüne yayıp gün boyu tokluk hissini sağlaması ve tüm besin gruplarını dengeli tükettirmesidir. Dengeli yemek yeme düzeni, biyolojik saat oluşumumuza izin verir. Hormon dengelerimizi düzenler, farkına varmadan karşılaşabileceğimiz birçok hastalığı da engelleme lüksüne sahip oluruz. Ayrıca dengeli ve düzenli beslenmek metabolizmamızı hızlandırır ve yağ yakımımızı kolaylaştırır. Diyet yapmanın sonucu olarak, dengeli ve düzenli beslenmeyi öğrenip; ideal kilomuzda, aşırı yağlanmanın hayatımıza getireceği olumsuzluklardan uzak, zinde bir hayat yaşarız.
Ayrıca diyette olmak “ Yasaklı besinler “ fikrini gündeminize taşıyordur eminim. Hayır, diyette yasaklı besinler yoktur. Porsiyon kontrolü vardır, içindekiler listesini doğru hazırlama teknikleri vardır. Alanında uzman kişilerin tavsiyeleriyle hareket ederek hem yasak sandığınız besinleri yiyebilir hem zayıflayabilir hem de diyet yapmıyorum doğru besleniyorum diyebilirsiniz.
Sonuç olarak istenen dış görünüşe sahip olurken, vücudumuzun işleyişine olumlu katkılar sağlar, beslenmenin tetiklediği birçok hastalıktan da korunuruz. Şimdi siz karar verin diyet yapmak ceza mıdır yoksa bedenimize verdiğimiz değer midir?