DİYET MEVSİMİ
Baharın habercisi olan cemrelerin üçüncüsü de Mart ayında toprağa düştüğüne göre artık ‘’ diyet mevsimi ’’ tam anlamıyla gelmiş demektir. Siz de her yıl bu dönemde, yaza kadar mutlaka zayıflamalıyım diyerek diyete başlayıp, sadece dönemlik bir güzel kilo verdikten sonra kendinizi bırakıyor musunuz? Tabi ki ömür boyu diyet programlarına bağlı yaşamınızı kimse sizden beklemiyor. Ancak sağlığınız için ideal kilonuza ulaştığınızda mutlaka bir süre o kiloyu korumalısınız. Unutmayın vücudunuzun da bir hafızası var. İdeal kilonuzu vücudunuza alıştırın ki sizi kısa sürede terk etmesin.
Mevsim Diyetleri Kalıcı Çözüm Değil!
Mevsim diyetlerini; kısa sürede hızlı sonuçlar almak için yaz öncesinde yapılan diyetler olarak düşünebilirsiniz. Bu diyetler genelde ‘’düşük kalorili’’ ve sağlıksızdırlar. Düşük kalorili bir diyetle, kilo kontrolünüzü uzun süre sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Çünkü diyetle aldığınız kaloriyi çok fazla kısıtlarsanız, vücudunuz aldığı düşük enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanmaya başlar. Elindekiyle yetinmesini öğrenir. Böylece besinlerden gelen enerjinin kullanılma hızı da düşmüş olur ve aynı vücut işlevleri için çok daha az kaloriye ihtiyaç duyarsınız yani metabolizma hızınız düşer! Metabolik hızınızda görülen bu yavaşlama, vücudunuzun yaşama devam edebilmek için gösterdiği bir adaptasyondur. Aslında vücudunuz kendini sizden koruyor gibi de düşünebilirsiniz. Sonrasında zaten beklenen son! Kaloriyi ne kadar düşürürseniz düşürün sonrasında ne yazık ki kilo vermemeye başlarsınız. Hatta verilen tüm kilolar fazlasıyla geri alınır…
Kilo kontrolünde, tekrarlayan kilo alıp verme döngüsü içinde olmak doğru bir yaklaşım değildir. Vücudunuzda birkaç fazla kilo taşımak, sürekli kilo alıp vermekten daha az zararlı olabilir. Siz farkında olmayabilirsiniz ama bu döngü içine girdiğinizde işiniz daha da zorlaşıyor! Yapılan bazı çalışmalarda, sürekli kilo alıp verme döngüsünün kalp hastalığı gibi sağlık problemi olan kişilerde olumsuz sonuçlar yarattığı gösterilmiştir. Oysa diyet sağlığınızı tehlikeye atmak için değil daha sağlıklı olabilmek için yapılmalıdır. Sizin de kilo problemlerinizde sürekli tekrarlayan iniş ve çıkışlarınız varsa kısa süreli ‘’mevsim diyetleri’’ yerine uzun süreli çözüm yollarını tercih edin. Yeme alışkanlıklarınızda, fiziksel aktivite düzeyinizde ve yaşam tarzınızda sadece dönemlik değil, yavaş ve kalıcı değişiklikler yapın. Hayatı sağlıklı geçirmenin tek yolu budur.
Ancak bu değişiklikleri yapabilmeniz için de diyet yapmaya hazır olmanız gerekir. Hayır hayır ‘’Pazartesi diyete başlıyorum.’’ kararınızdan bahsetmiyorum. Bu cümleyi kurmak kesinlikle hazır olduğunuz anlamına gelmez. Önce değişime gerçekten hazır olup olmadığınıza karar verin. Diyetin tüm psikolojik etkilerini düşünüp, uzun bir sürecin sizi beklediğini kabul edin ve kendinize güvenin. Daha sonra sağlıklı bir yaşam için gerekli ortamı, uzmanlardan yardım alarak birlikte oluşturun. Oluşturduğunuz ortama da bir güzel yerleşin! Sonra geriye zaten bir tek başlamak kalıyor…
Haydi siz de bu bahar kendinize bir iyilik yapın ve mevsim diyetlerinden uzak durun. Yaşam tarzınızda sadece dönemlik değil, yavaş ve kalıcı değişiklikler yapın. Hazırlanın, yerleşin ve diyetinize öyle başlayın!