Diş hekimi olarak bize en çok yöneltilen sorulardan biri ‘’Hangi diş macununu kullanmalıyım?’’ oluyor. Bu yazıda sizlere diş macunlarından ve içeriklerinden kısaca bahsedeceğim.
Her insanın diş macunundan beklentisi farklı olabilir veya bazı durumlara özel bir diş macunu kullanmanız gerekebilir. Bu konuda diş hekimine danışmak gerekir.
Diş Macunu Nedir?
Diş macunu diş fırçalarken kullandığımız jel halindeki yardımcı maddedir. Ağız kokusunu önler, nefesi ferahlatır. İçeriğindeki aktif maddelerle diş çürüklerini önlemede ve diş eti sağlığının idamesinde yardımcıdır. Hemen hemen tüm diş macunlarının içerikleri benzer olmakla beraber, konsantrasyon farkları olabilmektedir.
Diş macunlarının içeriğinde yüksek oranda su bulunmakla birlikte çeşitli abraziv maddeler, deterjan tipi bileşenler, flor, antibakteriyel ajanlar ve diğer bazı maddeler vardır. Abrazivler alüminyum hidroksit, kalsiyum karbonat, sodyum bikarbonat, kaolin ve silika gibi maddeler olabilir. Sodyum bikarbonat kısaca ‘’karbonat’’ olarak bildiğimiz maddedir. Abrazivler diş üzerinde biriken maddeleri ve lekeleri kazıyarak temizler. Deterjan tipi bileşenlerden sodium lauryl sulfate(SLS) denilen madde içermektedir. Bu madde şampuanlarda ve diğer temizlik malzemelerinde de bulunur. Köpürtücü bir ajandır. Bu maddeye alerjisi olan bireyler olabilir.
Flor için en popüler madde diyebiliriz. Çünkü flor, diş yapısını kuvvetlendirerek dişlerin çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar. Flor doğada besinlerde ve içme sularında da bulunmaktadır. Diş macunlarının içeriğinde değişen oranlarda bulunmakla birlikte daha çok ‘’sodium fluoride’’ şeklinde bulunur. Çocuk diş macunlarında flor değeri 1000 ppm değerinin altında olmalıdır.
Trikolosan, çinko klorit, çinko sitrat antimikrobiyal etkisi olan maddelerdir. Diş eti hastalıklarında bu maddeler etkili olabilmektedir. Ağız kokusuna karşı savaşırlar. Potasyum nitrat, stronsiyum klorit gibi maddeler hassasiyet sorunlarına müdahale eder. Hassasiyet üzerinde etkili olan bu maddelerin yaklaşık 1 sene gibi uzun kullanımlarda etkili olacağı bilinmelidir.
Bunların dışında diş macunlarına kullanım kolaylığı açısından çeşitli tatlandırıcı ve renklendiriciler ilave edilir. Sodyum sakarin tatlandırıcılara örnektir.
Bazı diş macunlarının beyazlatma iddiaları vardır. Bu macunlar silika gibi aşındırıcıları yüksek oranda barındırır. Sigara içen bireyler de bu tip macunlara yönelmektedir. Ancak bunlar uzun süre kullanımda zararlı olabileceğinden pek önermiyoruz. Hele sert fırçalarla kullanıyorsanız daha da tehlikeli olacaktır.
Küçük miktarlar zararlı olmasa da diş macunlarını yutmayınız. Özellikle çocuklarınızı denetim altında tutmalısınız. Temizliğin diş fırçası ve ara yüz fırçalarıyla sağlandığını, diş macunlarının yardımcı araçlar olduğunu unutmayın☺