Diş fırçası diş ve diş etlerini, dili temizlemek için kullanılan ağız hijyen aracıdır. Sap ve kıl demetlerinden oluşan baş kısmından oluşur. Her diş fırçası değişik kıl formları, yapı ve uzunluklarına sahiptir. Günümüzde diş fırçaları naylondan yapılır.
Diş fırçası seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Diş fırçası seçiminde diş hekiminizin tavsiyesi çok önemlidir. Diş etlerinizin durumuna göre fırça kullanmanız gerekmektedir. Diş etlerinizin yapısına, daha önce herhangi bir diş eti ameliyatı geçirip geçirmediğinize bakarak hekiminiz size uygun fırçayı belirler. Daha çok küçük başlı ve yumuşak fırçaları seçmelisiniz. Diş fırçasının etkili temizlik sağlayabilmesi için en az üç sıra kıl dizisine sahip olmalıdır. Bunun dışında fırça sapı elinize iyi oturmalıdır. Yani fırçayı iyi kavrayabilmeli, kaymasını önlemeliyiz. Uzun ve geniş saplar daha çok tercih edilir. Küçük başlı fırçalar ulaşılması zor arka bölgelere daha rahat ulaşır. Fırça kıllarının uçları yuvarlatılmış olmalıdır. Sert kıllara sahip diş fırçaları diş etlerine, kök yüzeylerine ve diş minesine zarar verir. Yumuşak diş fırçalarıyla üç dakika boyunca fırçalama dişlere zarar vermeden etkili temizlik sağlar.
Diş fırçaları zamanla yıpranır ve temizleme etkinliklerini kaybeder. Yıpranmış diş fırçalarında mantar ve bakteri üremesi olabilir. Bu nedenle diş fırçalarını üç ayda bir değiştirin. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi enfeksiyonlardan sonra fırça mutlaka değiştirilmelidir. Diş fırçanızı kimseyle değiştirmeyin ve başkasının fırçasını kullanmayın. Kan yoluyla bulaşan hastalıklar(hepatit C gibi) açısından risk doğurur.
Peki elektrikli diş fırçalarının üstünlükleri var mıdır? Günümüzde çoğu insan dişlerinin daha beyaz ve parlak görünmesi için bu fırçaları kullanıyor. Fakat elektrikli diş fırçaları bunları garanti etmez. Diş eti problemleriniz yoksa kullanabilirsiniz. Daha çok el becerisini kullanamayacak rahatsızlığı(artrit gibi) olan kişilere öneririz. Çocuklarda daha dikkatli kullanılmalıdır. Elektrikli diş fırçaları değişik fırça başlıklarına sahiptir. Bu fırça başlıklarını 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Bazı elektrikli fırçalar ise basınç sensörlerine sahiptir. Fazla basınç uyguladığınızda sizi uyarır.