Disiplinle daha kolay ilerleyiş sağlarsınız. Ama unutmayın koşmanın en büyük düşmanı sakatlanmaktır. Koşarken karşılaşabileceğiniz yaygın sakatlanmalara dikkat edin ve performansınızın daha da artmasına, günlük hayatta daha rahat ve sağlıklı hareket etmenize yardımcı olacak bu ipuçlarıyla kendinizi koruyun…
Doğru Duruşu Öğren
Özellikle ofis çalışanlarında duruş bozuklukları yaygındır. Dışarı salınan göbek ve öne düşen omuzlar bel ağrısını meydana getirir. Bunun için önce duruşunuzu düzeltmeniz koşu performansınıza katkı sağlayacaktır. Koşarken de vücudu kasarak dik durmak doğru değildir. Vücudu doğal duruşunda bırakmak ve nefes alış verişi rahatça sağlamak gerekmektedir.
Yapman Gereken: Pilatesle sırt ve karın bölgeni güçlendir. Koşmadığın günlerde, koşudan hemen önce veya hemen sonra Pilatese 30-60 dakika ayırman performansını hem arttıracaktır hem de sırt ve karın kaslarını kuvvetlendirerek, duruşunu düzeltmene yardımcı olacaktır.
Vücudu Kuvvetlendir
Kuvvetsiz bir vücuda sahip olmak, istediğiniz uzunlukta ve hızda koşmanıza en büyük engeldir. Sakatlanmalara ve kas yırtılmalarına karşı koruyucu direnci düşüktür. Bu nedenle sık sık ağrı çekmenize, burkulmalara, vücudun sürekli yorgun hissetmesine , tendon zedelenmelerine ve hatta stres kırığına kadar uzanan sakatlanmalara sebep olabilir. Bu sakatlanmalar koşmanızı engellemesinin yanında günlük hayatınızı da zora sokar.
Yapman Gereken: Ağırlık antrenmanıyla destek vermek, ağırlık kaldırmak derken vücudunuzu abartılı antrenmanlarla daha da zorlamanız değil, düşük ağırlıklarla çok tekrar yaparak vücudunuzun direncini arttırmanız gerekiyor. Bu sayede hem kuvvetli ve düzgün bir fiziğe sahip olacaksınız hem de koşu performansınızı daha da ileri taşıyabileceksiniz.
Dengeni Geliştir
Koşmak adımların birbirini takip eden ve adımları hızlandırdıkça sürati artan bir aktivite değildir. Koşmak tüm vücut kaslarını aynı anda kullanabileceğin ve bunu doğru yapmazsan sana olumsuz dönüşünün ağır olabileceği önemli bir spor dalıdır. Bu nedenle koşmak istiyorsan bunun hakkını vermen ve kendini de iyi hazırlaman gerekiyor. Her yönüyle vücudunu iyi geliştirirsen kondisyonunda o oranda gelişir. Bunun başında gelenlerden biri de dengedir. Dengeni geliştirmezsen burkulma, ayak bileği ve dizde zedelenme ve kalça fleksöründe sorun yaşamana sebep olur. Sakatlanmaların çoğunun temelinde denge yetersizliği yatar ve bu az bilinen bir durumdur.
Yapman Gereken: Bir denge topu üzerinde önce çift sonra tek ayak kalacak şekilde 30 saniyede bir bacak değiştirerek durmaya çalış. Bu sayede ayak bileğini güçlendirebilirsin. Daha uzun vadede işine yarayacak bir egzersiz olarak yogadaki denge hareketlerinin çoğundan yararlanabilirsin.
Bacaklarını Kuvvetlendir
Bacakları kuvvetlendirmek daha uzun süre koşmanı sağlarken daha az yorulmana da yardımcı olacak. Performansını artırmak için bacaklarını daha farklı egzersizlerle çalıştır.
Yapman Gereken: Lunge, squat, sumo squat gibi bacak egzersizlerine zaman ayır. Bacaklarını fazladan çalıştır ve güçlendir. Koşudan önce de bacak egzersizleri yapman performansına ekstra katkı sağlar…