Site icon Monthly Fitness

ÇOCUKLARA SPORU SEVDİRİN

“İngiltere’de yapılan bir araştırmada, artık sokakta oynamayan çocukların fiziksel olarak daha zayıf hale geldikleri belirlendi.Acta Paediatrica adlı çocuk sağlığı dergisinde yayımlanan araştırma, ağaca tırmanmak, ip atlamak, top koşturmak gibi oyunlar yerine bilgisayar ve televizyon başında zamanını geçiren çocukların sağlığı konusundaki kaygıyı dile getirdi.

Fitness uzmanı Dr. Sandercock ve ekibi, 2008’de 10 yaşındaki 315 çocuğun katılımıyla gerçekleştirdikleri araştırmayı, 1998 yılında aynı yaş grubundaki 309 çocuk üzerinde yapılan araştırmayla karşılaştırdıklarında, günümüz çocuklarının kaslarının 1990’lı yıllarda büyüyenlere göre daha zayıf olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, boy ve kilo oranları aynı olsa bile, bu dönemin çocuklarının fiziken daha zayıf, kas yapısının daha az olduğu ve önceki kuşakların basit gördüğü fiziksel hareketleri bile yapamadıklarını saptadı.

Araştırmada, 10 yaşındakilerin mekik çekme sayısının 2008’deki çocuklarda 1998’lerdekine göre oranla yüzde 27,1 azaldığı, kol gücünün yüzde 26, tutuş gücünün yüzde 7 zayıfladığı, önceki kuşağın iki katı kadar çocuğun da parmaklıklara asıldıklarında kendi ağırlıklarını çekemedikleri görüldü.”

Sizce de çok kaygı verici değil mi bu oranlar? 
Apartmanlara tıkılıp kalan şimdiki çocuklara acıyor insan! 
Ama acımak yerine harekete geçebiliriz. 
Hem kendi çocuklarımız hem de yakın çevremizdeki çocuklar için birşeyler yapabiliriz. 

En azından kendi çocuklarımız için örnek oluşturmak adına birlikte spor yapmalı insan çoucuğu ile. Sporun hangi dalını yaparsanız yapın mutlaka çocuğu da bir şekilde dahil etmeli. Sadece sizi izlemeye dahi gelse çocuğa sporu sevdirmeye çok faydası olacağına inanıyorum ben. 

Ve tabii yaşı uygunsa mutlaka spora başlatılmalı çocuk. Talimat alabilmeye başladığı zaman ya gittiği okulda, ya mahalle halı sahasında ya da havuzda! Yakın geçmişe gore artık spor yapabilmek çok daha kolay aslında. Spor merkezleri yaygınlaştı ve ucuzladı. Hatta birçok belediyenin ücretsiz ya da oldukça düşük ücretle girebileceğiniz spor salonları var. Buralarda mutlaka çocuklarımıza uygun bir spor dalı olacaktır. 

Bence insanın hem zihinsel hem de bedensel gelişiminde çok büyük rol oynuyor spor. 

Sanıyorum çocuklarımızı daha çok doğaya çıkarmalı, evde daha az vakit geçirmeleri için onları teşvik etmeliyiz… hadi yaz geldi artık, doğru bahçeye…

Exit mobile version