Çikolatalı Crinkle/Çatlak Kurabiye

Herkesin pastaneye girdiğinde “hayır” diyemediği bir tatlı vardır. Bazıları için ay çöreği, bazıları için rula pastadır, ama mutlaka bir tanesi diğerlerinin önüne geçecek ve zaten zor tuttuğunuz nefsinizi tamamen kaybetmenize sebep olacaktır.
İşte benim için o, çikolatalı çatlak kurabiyedir. Bir poşete bir kaç tane doldurduktan sonra ilkini ağzınıza atarsınız ve o margarin tadı, vanilin kokusu, 10kg’luk kötü kakao tadı… Ve işin ilginci tüm bunlara rağmen tadı inanılmaz güzeldir ki benim için asıl korkutucu olan şey bu. Elbetteki tüm pastaneleri böyle bir genellemeye katmak doğru olmaz, ancak insanın kendi yaptığı, sıcak sıcak dizdiği kurabiyelerden daha güzeli olabilir mi? Şahsen ben hakkımı her zaman kendi yaptığımdan yana kullanmayı tercih ederim.
Margarin, ne yazık ki tereyağına alternatif olarak sunulmuş; çoğunlukla kimyasal olan hayvan ya da bitkisel bazlı bir imitasyondur. Özellikle savaş zamanında çok daha ucuz ve yapımı kolay olduğundan tercih edilmiş, hatta aynı sigara gibi sağlıklı olduğunu söyleyen reklam kampanyaları dönmüştür.
Diğer taraftan vanilin, vanilya değildir. Vanilya bir bitkidir; oysa vanilin 4-hidroksi-3-metoksibenzaldehid’dir. Vanilya, evinizde özütünü ya da şekerini yapabileceğiniz bir şeydir. Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu iki maddeyi de değil vücudunuza, mutfağınıza bile asla ama asla sokmamanızı tavsiye ederim.
Toplam 8 büyük ve ya 12 küçük kurabiye
Malzeme:
30g tereyağı
70g toz şeker
1adet yumurta
2ml vanilya özütü (yerine 60g şeker + 10g vanilyalı şeker kullanabilirsiniz)

75g un
25g kakao
2g kabartma tozu
1tutam tuz
+
üzeri için:
pudra şekeri
Ekipman:
Tartı
Mikser / Mutfak şefi
Süzgeç
Karıştırma kapları
Spatula
Streç film
Dondurma kaşığı (isteğe bağlı)
Önemli:
Bu tarifte tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
Yapılışı:
Un, kakao, tuz ve kabartma tozunu eleyerek bir kaba koyun ve karıştırın. Burada elinizdeki en önemli malzeme kakao, çünkü kurabiyenizin sıradan ya da güzel olmasına sebep verecek olan şey kakao. Marketlerde bazı markaların “gurme kakao” diye geçen ürünleri var, eğer mümkünse onu kullanın.
Mutfak şefi kullanıyorsanız bu tarifte palet aparatını kullanın..Tereyağını, ve şekeri mikserde çırpıyoruz. Yumurtayı ve vanilyayı da ilave edip homojen bir hale gelene kadar, çok fazla olmamak kaydıyla, karıştırıyoruz.
Mikser en düşük hızda çalışırken yavaş yavaş kuru karışımını ekliyoruz. Unu çok karıştırmak içindeki gluteni ortaya çıkarır. Gluten, hamura elastik bir yapı kazandırır, oysa biz kırılgan bir yapı istiyoruz. Spatula yardımıyla karıştırma kabınızın kenarında kalan hamuru ortaya alın ki karıştırma işlemi daha hızlı olsun. Tamamen homojen olduğu anda bırakın, daha fazla karıştırmayın. Çok yapışkan bir hamurunuz olacak, endişe etmeyin.
Hamuru başka bir kaba alıp üzerini streçle kapatıp en az 3 saat buzdolabına kaldırın. Bir gece dolapta kalması elbette daha iyi olacaktır.
Dolaptan çıkardığınız hamurunuzu küçük porsiyonlara ayırın. Eğer basmalı küçük bir dondurma kaşığınız varsa onunla yapabilirsiniz ya da elinizle eşit parçalara ayırıp tepsiye dizin. Eğer 3 saat civarı dinlendirdiyseniz, zamanınız varsa tepsiyi 1 saat daha dolaba kaldırın. Eğer yoksa ya da bir gece dolapta beklediyse bir kap içine pudra şekeri koyun ve yuvarladığınız hamuru pudra şekeriyle kaplayın. Aralıklı olarak tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 170C derecedeki fırında 10-12 dakika arası üzeri çatlayana kadar pişirin. Az pişmi gibi gözükebilir ancak asıl kıvamına soğuduktan sonra gelecektir. 20 dakika kadar bir tel üzerinde soğutun.
Keyifle yiyin…

Önerilen Makaleler