Mart ayındayız ve en güzel mevsimlerden ilkbahar geldi çattı. Yavaş yavaş ağaçlar çiçek açıyor. Fakat kış mevsiminin etkilerini atlatmamız biraz zaman alacağa benziyor. Daha 1-2 hafta öncesine kadar her yanımız bembeyaz karlarla çevriliydi. Bu muhteşem beyaz örtü hem ruhumuzu tazeledi hem bedenimizi. Karda yürümenin keyfini çıkardık, kartopu savaşı yaparak çocukluğumuza döndük ama derecelerde de bol bol eksileri gördük. Bir hafta uyanıp bahar geldi derken diğer hafta kışı doya doya yaşadık.
Mevsim değişiklikleri, sıcaklıkların ani iniş çıkışları derken çoğumuz hasta olmaktan kurtulamadık. Bu yıl belki de tam iyileştik deyip rahatladık ki bir kere daha hastalık kapımıza geldi. Tabi vücut direncimiz epey kırıldı, bağışıklık sistemimiz zayıfladı. Peki vücut direncimizi toparlamak için ne yapacağız ? Hasta yatağımızdan nasıl daha çabuk kalkacağız? İşte size soğuk algınlığına, boğaz enfeksiyonlarına deva 5 muhteşem bitki !
KUŞBURNU : Doğanın bize sunduğu C vitamini içeren en önemli kaynaklardan biridir. Enfeksiyon, grip ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. 2-3 gr kuşburnu çayını kaynamış suda 10 dakika demleyerek, C vitamini kaybını önlemek için çok bekletmeden afiyetle tüketebiliriz.
IHLAMUR : Çoğumuzun evinde kış aylarında olduğumuzun belirleyicisi ıhlamur mutlaka bulunur. Doğru bir tercih midir ? Şimdi sayacağım etkilerle siz karar verin. Soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletir. Ter attırıcı ,balgam söktürücü ,yatıştırıcı , yangı ve ağrı giderici etkilere sahiptir. 2 gr ıhlamuru kaynamış suda 10-15 dakika demleyerek sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz.
REZENE : Genelde anne sütünü arttırıcı etkisiyle bildiğimiz rezene çayı soğuk algınlığı ve öksürükte de faydalıdır. İçerisinde bulunan uçucu bileşenler sayesinde balgam söktürücü etkisiyle bize iyi gelecek bir bitkidir. 2 gr rezeneyi kaynatılmış sıcak suda 10-15 dakika demleyerek tüketebiliriz. Tadını beğenmezseniz içerisine biraz limon damlatarak lezzettirebilirsiniz.
ADAÇAYI: Üst solunum yolunda görülen enfeksiyonları ve öksürüğü gidermede etkili olan bu çay; vücutta biriken zararlı maddeleri uzaklaştırır ve balgam söktürücü etkiye sahiptir. 2 gr adaçayını kaynatılmış sıcak suda 10 dakika demleyip şifa niyetine tüketip şikayetlerimizi hafifletebiliriz.
KARANFİL : Genellikle yemeklerden sonra güzel ağız kokusu için kullandığımız karanfil ağız ve boğaz iltihaplanmasını giderici, antiseptik özelliktedir ve ağrıyı hafifletici özelliği bulunmaktadır. Diğer çaylarda olduğu gibi karanfili de demleme yöntemiyle tüketmemizde fayda var.
Sonuç olarak bu çayları tüketerek hastalık şikayetlerimizi hafifletebiliriz. Fakat “bitkidir, zararsızdır.” düşüncesi beslemeden günde 2-3 fincanı geçmeyecek şekilde tüketmeliyiz. Her şeyin fazlasında olduğu gibi bitkilerinde aşırı kullanımı vücutta zararlı etkilere yol açmaktadır. Herhangi bir hastalığı bulunanların ve hamile kişilerin bitki çayı tüketiminde hekimine başvurması önemlidir. Ayrıca yapılan çalışmalar bitki çaylarını kaynatarak değil demleyerek tüketmemizi öneriyor. Çünkü içerisinde bulunan uçucu-yararlı yağlar buharlaştığında faydasını göremiyoruz ve sadece aromalı su tüketmiş oluyoruz.
Hadi herkese afiyet ve geçmiş olsun, sağlıkla kalın.