BESLENMEMİZİN RUH SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Dönem dönem farklı ruh hallerine gireriz, bazen mutlu, bazen hüzünlü, sinirli, öfkeli oluruz,  bazen sebepsiz yere canımız sıkılır. Böyle durumlarda bazılarımız yeme atakları geçirirken fazla yemek yer, bazılarımızın iştahı kesilir ama beslenme seçimlerimizin de fiziksel sağlığımızı etkilediği yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.
2013 te kurulan Uluslararası Beslenme Psikiyatri Araştırmaları Derneği ( ISNPR ) ruhsal bozuklukların beslenmeyle tedavisi ve beslenmenin ruhsal sağlığa etkisinin önemini belirtmektedirler. Beynimiz beslenmemize bağlı çalışır.La Fe Üniversitesi Hastanesi’ne göre beslenme , depresyon gibi ruhsal hastalıkların yayılmasında önemli bir faktör olabilmektedir.
Neden mutsuz insanlar zararlı gıdaları daha fazla tüketiyorlar? Neden mutsuz insanlar daha fazla alkol ve benzeri toksik maddeleri tüketiyorlar? Çünlü beslenme ile alınan zararlı gıdalar beyni ve bedeni olumsuz etkiler, buna bağlı olarak da, olumsuz duygular içinde daha fazla zararlı gıdalar tüketilir. Her besin maddesinin kendine özgü, kendi kalitesine uygun bir biyolojik enerjisi vardır. Yanlış beslenme tarzında ise kısır bir döngü oluşur. Yanlış beslenme olumsuz düşünceyi ve yaşam tarzını, olumsuz düşünce de yanlış beslenmeyi getirir. Düşünce biçimimiz yaşamımızı belirlemektedir. Beslenme tarzmız da düşüncelerimizi etkilemektedir.
Amerikan hapishanelerinde mahkümlar üzerine yapılan bir araştırma da, mahkümlara daha fazla bitkisel gıda ve daha az fast food verdiklerinde, cezaevi içi suç oranlarının büyük ölçüde düştüğü görülmüştür. Sonuç olarak bazen besinler insan bedeninde toksik etki yaratıyorsa, kaçınılmaz olarak ruhsal yapısında olumsuz toksik etkiye neden olur ve kişinin psikolojisi bozulur.
beslenmemizin ruh sağlığımız üzerindeki etkileri-2
Peki hangi ruh haline hangi besinler yararlıdır?
İtalyan uzman Prof.DR. Ezio Di Flaviano’nun belirttiğine göre tüm olumsuz ruhsal durumlar, uygun yiyeceklerle aşılabilmektedir. Örneğin, öfkemizi makarna ve bol sebze meyve yiyerek atabiliriz.
uzmanlara göre karamsarlığın, moral bozukluğunun, depresyonun, stresin ve boş vermişliğin tek ilacı, bol ve bilinçli yemek yemek. Prof. Dr. Flaviano   ^^beslenmenin, zihin üzerinde büyük etkisi olduğu, Zihnin dopinginin de  mineraller olduğunu söylemiştir. Zihinin olumsuz olduğu bir sırasında , özellikle demir ve karbonhidratlı besin maddeleri yemek, ruhsal bunalımı gidermekte, bunun için de böyle durumlarda sofraya oturup doğru besin maddelerini seçerek sorunu çözmek gerekmektedir.
Ruh Hallerimize Göre Dikkat Etmemiz ve Uzak durmamız gereken Besinler 

  • Öfkeli, kızgın ve sinirli iseniz bunları daha çok tetikleyecek olan uyarıcı niteliklere sahip olan çay, kahve, şarap ve kırmızı etten uzak durmak gerekir.
  • kendinizi yalnız ve sıkıntılı hissediyorsanız rahatlamak için domates, patlıcan, biber, patates, yumurta ve karnabahar yiyin.
  • Bezginlik ve güvensizlik hissediyorsanız peynir ve kırmızı et yemeyin.
  • hiç keyfiniz yoksa, keyifsiz iseniz soğan ve pırasayı tercih edin.
  • Aşk acısı çekiyor, karasevda da iseniz, pirinç ve şekerden kaçınmalısınız. Bu iki gıda, melankoliyi arttırmakta.
  • Özgüven eksikliği yaşıyOrsanız o zaman turunçgillere yönelin. Turunçgillerin hepsi insana özgüven aşılamakta ve umut saçmakta.
  • Düş kırıklığına ise kereviz ve havuç , kaybolan hayalleri, düş kırıklıklarının yaralarını sarmaya birebir gelmekte.
  • Çekingen bir yapıya sahipseniz mercimek en iyi ilaç.
  • YoRgunluğa ise bezelye.
  • üzerinizdeki endişeyi atmak , hata yapabileceğiniz saplantısını aklınızdan çıkartmak için marula güvenebilirsiniz.
  • Saldırganlığınızı, agresifliğinizi kontrol altında tutmak için cevize başvurun.
  • İhtiras , çok dikkat edin. Çikolata her türlü isteği kamçılar, ihtirasları şahlandırır.
  • BadeM hiddeti dindirir.
  • Makarna, ekmek, taze meyve ve sebze aşırı öfkeli olduğunuz durumlarda size iyi gelecektir.
  • nane, kafa karışıklığına iyi gelmektedir.
  • Bergamot ve maydanoz, depresyonun bir numaralı ilacıdır.

Önerilen Makaleler