Bazal Metabolizma hızına göre beslen fazla kilolardan kurtul!

Bazal Metabolizma hızı, dinlenme halindeyken vücudun sarf ettiği enerjidir. Bir günde harcanan enerji Kcal ile ifade edilir.
Vücudun Tahmini Enerji İhtiyacı, bazal metabolizma hızına, bir gün içindeki hareketlilikle harcanan enerji miktarı eklenerek bulunur. Kısaca, besinlerden aldığımız kalori miktarı TEİ’den az ise zayıflar, çok ise kilo alırız. Tahmini enerji ihtiyacınızı yaptığınız egzersize göre artar veya azalır. Bu durum sizin fiziki yapınızı ortaya koyar.
Eğer hareketsiz, yani spor yapmayan ve günlük gereksinimler dışında hareket etmeyen biriyseniz; tahmini enerji ihtiyacınız düşük olacaktır. Yani günlük alacağınız kalori miktarını vücudunuzun bazal metabolizma hızına eşit gelecek şekilde düşürmelisiniz demektir. Bunun için ana öğün ve ana besinler dışında atıştırmalık, tatlı, tuzlu, unlu gıdalar, şekerli içecekler, fastfood gibi kalori değeri besin değerinden yüksek olan ve vücuda faydası bulunmayan besinlerden uzak durmalısınız. Tahmini enerji ihtiyacınızı ölçtürerek nasıl bir beslenme şekli içinde olacağınızı tam olarak öğrenebilirsiniz.
Eğer hareketli, yani günde 60 dk yürüyüş ya da buna eş değer bir spor yapan biriyseniz; tahmini enerji ihtiyacınız ve bazal metabolizmanız daha yüksek seviyelerde olacaktır. Bunun sebebi günlük enerji harcamanızı arttırmanız, vücudunuzun enerji ihtiyacının da artmasına sebep olur. Bu enerjiyi besinlerle yerine koymak yaşamınızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeniz açısından çok önemlidir. Tahmini enerji ihtiyacınızı ve bazal metabolizmanızın hızını ölçtürün, beslenme düzeninizi vücudunuzun ihtiyaçlarına göre ayarlayın.
Not: Enerji açığa çıkabilmesi için karbonhidratların yakılması gerekmektedir. Bunun için ise yürüyüş, pilates, yoga, yüzme, fitness, koşu, aerobik gibi sporlarla vücudun belli bir miktar efor sarf etmesi gerekmektedir. Vücut hareketleri yapmaya başladığı ilk andan itibaren karbonhidratlar yanmaya ve enerji açığa çıkmaya başlar.
 
Beden kütle indeksi ile vücudunun ihtiyaçlarına kulak ver!
Body Mass Index: BMI uluslar arası en yaygın kullanılan vücut ağırlığı değerlendirme ölçüsüdür. BMI, vücut ağırlığının, boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunur. Çıkan sonuç 18,5’in altındaysa zayıf, 18,5- 25 arasındaysa normal, 25-30 arasındaysa kilolu, 30’un üstünde şişman (obez) sayılırsın. Bu değerlendirmeyi elektronik tartılar ya da yağ ölçüm cihazları ile rahatlıkla yapabilirsin. BMI’nı öğrenmen vücudundan ne kadar fazla yağ yakman gerektiğini öğrenmene yardımcı olacaktır. Ve şok diyetlerle 1 haftada kaybettiğiniz su oranını yağ ile kıyaslamadan diyete sağlıklı ve uzun süre devam etmenize yardımcı olacaktır. Aynı olayın tersini de düşünebiliriz.
Vücudunun yağ oranı normalin çok fazla altındaysa; beslenme şeklini düzene sokman ve vücudunun ihtiyacı olan yağ oranını kazanman gerekebilir. Bu ölçümü yaptırarak sonuçlarına göre vücudunun ihtiyaçlarına karşılık verebilirsin. Aşırı zayıflıkta yapılacak en büyük hata bilinçsiz ve çok yemek yemek olacaktır. Aşırı zayıfım diye her şeyi yemek size yararı dokunacağı anlamına gelmez. Vücudunuzun ihtiyaçlarını belli testler sonucu öğrenebilirsiniz. Düzenli ve amaca uygun bir diyet ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Daha sağlıklı bir çözüm için doktora görünün ve bu konuda destek alın. Obezlik nasıl bir hastalık sayılıyorsa aşırı zayıflık da aynı şekilde hastalık sayılır ve takviyeler sayesinde kısa sürede normal kütle indeksine sahip olunabilir. Bu durum vücudunuza uygun bir spor türü ile de desteklenebilir.
Peki sonuçlar normal çıktı ama sen vücudundan memnun değilsin?
Vücudundaki yağ oranın BMI sonuçlarına baktığında normal  olduğu ortaya çıktı fakat aynanın karşısına geçtiğinde kendini beğenmiyorsan, hemen eline kalem kağıt al ve gün içinde neler yediğini yazmaya başla. Her gün düzenli spor yapmıyorsan aldığın gıdaların kalorilerini düşür. Yakın bir spor salonu işini görebilir fakat  zaman ayıramıyorsan, merdivenleri sık sık kullan ve ineceğin yerden bir durak önce in, arabanı şirkete uzak bir yere park et ve kendine yürümek için fırsat yarat. Kendi sağlığını kendin kontrol et, ilk adımlar zor gibi gözükse de kısa sürede ne kadar tatmin edici bir duygu olduğunu hissedeceksin. Bunu başardıysan kendine küçük kaçamaklar için izin vermeye başlayabilirisin.

Önerilen Makaleler