BAYANLAR, KASLANMAKTAN KORKMAYIN

Sağlık, egzersiz ve kas ilişkisi söz konusu olduğunda, özellikle bayanlar arasında inanılan ve bir türlü kırılamayan bir mit vardır: “Ağırlık kaldırmak kasları şişirir, erkeksi bir görünüme sahip olursun!” Ne yazık ki bu mit, kadınları direnç egzersizlerinden kaçmaya itiyor. Oysaki östrojen hormonu salgılayan kadınların, testosteron hormonu salgılayan erkekler kadar büyümeleri mümkün değildir çünkü kas hücrelerindeki büyümenin birincil sorumlusu testosterondur. Bu sebeple, bir kadının kuvvet egzersizleri yaparak erkeksi, kaslı bir bedene sahip olması çok zordur.

Fakat sağlığı zayıflık ile özdeşleştiren ve kasın kuvvetle ilişkisinden daha çok fiziksel görünümle ilişkisine odaklanan birçok kadın, egzersiz programında kas kütlesini artırıcı hareketlerin bulunmasını istemiyor. Kaslanıp kadınsı kıvrımlarının kaybolmasından korktukları için de kasların vücuda sağlayacağı birçok faydayı göz ardı ediyorlar.

Peki bu yersiz korku ve önyargıyı bir kenara bırakıp, daha gerçekçi sonuçlara odaklanmaya ne dersiniz?

Kardiyo ve yoga gibi egzersizlerin faydası yadsınamaz olsa da unutmayalım ki, hiçbiri tek başına yeterli değildir. Ağırlık kaldırmak, vücudunuzu hem şekle sokar, hem de size dayanıklı, sağlıklı bir bünye kazandırır!

YAĞ YAKIMI

Kardiyo, yağ yakmak için tek yol değildir. Güç arttırıcı antrenmanlar, vücudunuzdaki yağ oranını azaltıp kas oranını arttırırken genel vücut bileşiminizi de güçlendirir. Kas dokusu, siz dinlenirken bile metabolik olarak sürekli aktif haldedir. Dolayısıyla, güç arttırıcı antrenmanların en büyük avantajlarından biri de, gün boyu etkili bir şekilde yağ yakmanıza yardımcı olmasıdır.

KIVRIMLAR

Kas yoğunluğu arttıkça, vücudunuz için en ideal sayılan kum saati şeklini almaya başlarsınız. Kilo verirken, vücut kıvrımlarınızı kaybetmek istemiyorsanız, dayanıklılık egzersizlerini mutlaka programınıza dahil edin.

KALİTELİ UYKU

Güç arttırıcı antrenmanlar, daha hızlı uykuya dalmanıza, daha derin uyumanıza, gece boyunca daha az uyanmanıza yardımcı olur. Böylece uyku kaliteniz de yükselmiş olur. 

The International SportMed Journal (ISMJ) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sabahları yapılan güç arttırıcı ya da yüksek yoğunluktaki antrenmanlar, uyku kalitesini oldukça arttırıyor ve uyuma süresini uzatıyor. 1

ENERJİ ARTIŞI

Daha önce de belirttiğimiz gibi, direnç antrenmanları enerjinizi arttırır, antrenmandan saatler sonra bile enerjik kalmanızı sağlar.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde (The National Institutes of Health) yayınlanan bir araştırmaya göre, kısa süreli yapılan direnç egzersizlerinin sonrasında bile enerji tüketimindeki kronik artış, vücuttaki enerji dengesini ve yağ oksidasyonunu olumlu yönde etkilemektedir.2

KALP SAĞLIĞI

Ulusal Kuvvet ve Kondisyon Birliği’nin (National Strength and Conditioning Association) yayınladığı dergideki bir habere göre yapılan araştırmalar gösteriyor ki; ağırlık kaldıran kişilerin kalp krizine sebep olan geniş bel çevresi, yüksek kolesterol, yükselmiş kan basıncı ve yükselmiş kan glikoz düzeyi gibi faktörleri yaşama riski daha azdır.3

Brezilya’da yapılan başka bir araştırmada ise, yapılan ağır antrenmanlardan sonra kalp atış hızınızda artış olsa da, ertesi sabah kan basıncınız ve dinlenme kalp hızınız önemli oranda düşmektedir.4

KEMİK SAĞLIĞI

Yaşlandıkça vücuttaki kemik ve kas oranının azalması kaçınılmazdır. Kadınların bu hastalığa yakalanma sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Özellikle menopoz sonrası, östrojen hormonunun da azalmasına bağlı olarak bu ihtimal daha da artar. Fakat yapılan direnç egzersizleri, kemik erimesini önlemek için oldukça faydalıdır.

Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bir sene boyunca direnç egzersizleri yapan postmenapozal kadınların kemik yoğunluğu yüzde dokuz artmıştır.5

Bu durumda, ağırlık kaldırmaya ne kadar erken başlarsak, kemik sağlığımızı koruyabilme şansımız da o kadar artar.

STRES GİDERME

Genel anlamda egzersiz, stresle baş etmede en etkili yöntemlerden biridir.

Yapılan araştırmalar da destekliyor ki; düzenli olarak güç arttırıcı antrenman yapan kişiler, yapmayanlara göre stresi daha iyi yönetip stresli durumların yarattığı ters etkileri daha az yaşıyorlar.6

Özetle, kardiyo ile güç arttırıcı antrenmanlar beraber yapıldığında daha önce hiç görmediğiniz sonuçlarla karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sayede daha ince, daha güçlü, vücudunuzdan daha haberdar ve kendinize daha güvenli biri haline gelmeniz kaçınılmaz olacaktır. Kısa süre içinde sağlıklı ve memnun kalmanın anahtarının daimi olarak egzersiz yapmak olduğunu lütfen unutmayın!

KAYNAKLAR

http://www.bodybuilding.com/fun/8-reasons-women-should-lift-weights.html
by Kellie Davis, May 02, 2014
Roveda, Eliana, et. Al. Effects of endurance and strength acute exercise on night sleep quality.” International SportMed Journal. 2011; 12(3): 113-124.
Kirk, Erik P., et. Al. Minimal resistance training improves daily energy expenditure and fat oxidation” Med Sci Sports Exerc. 2010; 41(5): 1122-1129.
Magyari PM, Churilla JR. Association between lifting weights and metabolic syndrome among U.S. Adults: 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey. J Strength Cond Res. 2012 Nov; 26(11): 3113-7.
Cardoso, Crivaldo Gomes, et. Al. “Acute and chronic effects of aerobic and resistance exercise on ambulatory blood pressure.” Clinics (Sao Paulo). 2010; 65(3):317-325.
Muir JM, Ye C, Bhandari M, Adachi JD, Thabane L. The effect of regular physical activity on bone mineral density in post-menopausal women aged 75 and over: a retrospective analysis from the Canadian multicentre osteoporosis study. BMC Musculoskelet Disord. 2013 Aug 23; 14: 253.
Stone M, Stone Meg, Sands W. Psychological Aspects of Resistance Training. In: Principles and Practice of Resistance Training. Champaign, IL: Human Kinetics; 2009. p. 229-241.

Önerilen Makaleler