Birçoğumuz ağız sağlığımıza yeterli önemi göstermiyoruz. Aslında ağız sağlığınıza dikkat ederken, tüm vücudunuz için yatırım yapıyorsunuz.
İyi bir ağız sağlığına sahip olmakla konuşma, çiğneme, tat alma ve yutma fonksiyonlarını kolaylıkla yerine getirebilirsiniz. Bununla birlikte ağız içindeki birçok olay vücuttaki bazı değişimlerin habercisi olabilir veya ağız içinde gelişen herhangi bir olay vücudun başka bölgelerini etkileyebilir.
Ağız içinde diş çürüklerinden ağız kanserine kadar birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Yeterli hijyene sahip olmayan sağlıksız ağızlarda çoğunlukla diş eti hastalıklarını da görmekteyiz.
Diş çürükleri ilerledikçe inanılmaz ağrılara sebep olur. Kırık, deforme olmuş, çürük nedeniyle ciddi madde kaybına uğramış dişler; bozulmuş çene yapısı gibi durumlar konuşma, çiğneme ve diğer fonksiyonları düzgün şekilde yerine getirmenizi önler ve ileride daha ciddi problemlere neden olur. Örneğin; ilerleyen zamanlarda çene ekleminde sorunlar ortaya çıkabilir. Düzgün olmayan diş dizilimi, bozuk çene yapısı gibi durumlar ağız hijyenini sağlamayı zorlaştırmaktadır. Ortodontik yöntemlerle tedavi edilmelidir.
Sağlıksız ağızların bir diğer komplikasyonu da diş eti hastalıklarıdır. Tedavi edilmezse diş destek dokularının kaybına, dişlerin kaybına ve çeşitli enfeksiyonlara sebep olacaktır. Araştırmalar diş eti hastalıklarının kalp-damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, diyabet ve benzeri durumlarla ilişkisini göstermiştir.
Ağız içi vücudun diğer bölgeleri gibi bakterilerle doludur. Tabi ki çoğu zararsız türlerdir. Vücudun kendi savunma sistemi ve ağız hijyeni bu bakteri ortamını dengede tutar, zararlı türlerin baskın hale gelmesi önlenir. Fakat düzgün ağız bakımı yapılmazsa bu türler hastalık yapıcı düzeye ulaşır. Çürük ve diş eti hastalıkları oluşur. Kan dolaşımına mikrop en sık ağız yoluyla girmektedir. Kalp hastalığı bulunan ve ağız diş sağlığına önem vermeyen hastalar, bakteriyel endokardit açısından risk oluşturmaktadır. Ayrıca kötü ağız bakımı hamilelik sırasında komplikasyonlara da yol açabilir.
Diyabet diş eti hastalıkları için risk faktörüdür. Diabetli hastalarda enfeksiyonlara verilen cevap şiddetlenir. Vücudun kendi savunma sistemini etkileyen hastalıklardan AIDS hastalığında ağız içinde ağrılı yaralar görülebilir. Frengi, tüberküloz ve bazı mantar hastalıklarında da ağız içinde yaralar oluşur. Behçet hastalığında ağız içinde sık sık yineleyen aftlar görülebilir.
Bazı ilaçlar (dekonjestanlar, antihistaminikler, ağrı kesiciler, diüretikler) tükürük salgısını azaltır. Tükürük besinleri temizler ve bakterilerin oluşturduğu asitleri nötralize eder. Bu sayede enfeksiyonlara karşı koruyucu göreve sahiptir.
Sağlık ağızda başlar. Günlük ağız hijyen kurallarına dikkat edin: Her gün iki defa dişlerinizi fırçalayın, her gün diş ipi kullanın, düzenli diş hekimi kontrolünüzü yaptırın ve beslenmenize dikkat edin. Diş hekimi randevularınızda kullandığınız ilaçları, mevcut hastalık ve benzeri durumlarınızı mutlaka bildirin. Sağlıklı günler diliyorum ☺