Aerobik ve Anaerobik Egzersizler Ne Anlama Gelir? Farkları Nelerdir?

Aerobik ve Anaerobik Egzersiz Nedir? Farkları Nelerdir?

Aerobik vs Anaerobik

Teknik olarak konuşurken, ‘aerobik’ terimi ‘havayı gerektiren’, özellikle de oksijene ait bir sıfattır. Eşdeğeri ‘anaerobik’, ‘havasız’ veya oksijene ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelir. Aerobik ve anaerobik egzersizler kesin zıttır. Onların farklılıkları hücresel solunum, egzersiz ve organizmalar için kullanıldığı için daha belirgin hale gelir.

Her ikisinin de kendi artı ve eksileri olsa da, hangisinin sizin için ideal olduğunu bulabilmek için bunları karşılaştırmamız gerekir. Gelin birlikte aerobik ve anaerobik egzersizler arasındaki süregelen savaşı, kimin kazanacağını keşfedelim.

Aerobik ve anaerobik egzersizler arasındaki en önemli fark aerobik egzersizlerde oksijen kullanılırken, anaerobik egzersizlerde oksijen kullanılmaz. Bu aslında aerobik ve anaerobik solunum kavramlarına benzer çalışır; anaerobik solunum oksijen yokluğunda gerçekleşir iken aerobik solunum, oksijen varlığında gerçekleşir.

AEROBİK EGZERSİZLER

Aerobik egzersizler uzun süreli aktivite süresince vücuda enerji sağlamak amacıyla oksijenin kullanıldığı egzersizlerdir. Bu egzersizler uzun süre orta yoğunlukta yapılmalıdır. Bunlar vücudun genel oksijen tüketimini iyileştirme ve aynı zamanda vücut metabolizmasını artırma eğilimindedir. Bu egzersizlere örnek uzun mesafe koşuları, bisiklet, kick boks, yüzme, koşu bandı, koşu ve hızlı yürüyüşler, ip atlamadır.

ANAEROBİK EGZERSİZLER

Diğer taraftan anaerobik egzersizler vücudun enerji ihtiyacını solunumdan karşılayan ve vücudu oksijensiz çalışmaya zorlayan egzersizlerdir. Oluşan bu oksijen eksikliği nedeniyle bu egzersizler sadece kısa süreli yapılabilir. Bu egzersizlere örnek olarak ağırlık kaldırma, kendini çekme, itme, sürat koşusu verebiliriz.

Aerobik ve anaerobik egzersizler arasında bir karşılaştırma yapılacaksa tek fark oksijen değildir. Aerobik egzersizler basit olsa da orta şiddette ve uzun süre yapılırlar ( ortalama 20 dakika), anaerobik egzersizler ise kısa süreli (2-3 dakika) yapılan yoğun şiddette egzersizlerdir. Aerobik egzersizler daha uzun süreli yapıldıklarından daha yüksek dayanıklılık seviyeleri gerektirirler. Her iki egzersizde de enerji sağlamak için glikozdan pirüvat üretimi yani glikoliz kullanılır buna rağmen glikozun yıkımını sağlayan maddeler farklıdır. Aerobik egzersizlerde glikozu yıkmak için oksijen kullanılırken, anaerobik egzersizlerde glikozu yıkmak için fosfokreatin kullanılır.

Aerobik egzersizler kanda ve vücutta oksijenin dolaşımını hızlandırırlar. Kan basıncının azalmasını sağlarlar ve yağ yıkımını hızlandırırlar. Diğer taraftan, anaerobik egzersizler güç ve kas kütlesi geliştirmeye yardımcı olur. Bunlar gücü, hızı, ve vücudun metabolik hızını artırmaya yardımcı olurlar. Aerobik egzersizlerin en büyük dezavantajı ise bir bireyin vücut kütlesini ve gücünü azaltma eğiliminde olmalarıdır.

Mehmet Kılıç

 

Önerilen Makaleler