Monthly Fitness – 11. Yıl Özel Sayı Röportajı Burcu Geriş

Monthly Fitness Dergisi
Burcu Geriş Şubat 2025 Röportaj Soruları
- Başarılı bir iş insanı, iki çocuk annesi, evli ve fit bir kadın olarak yeni dünyada mükemmel bir hayat oluşturmuşsunuz. Günümüzde tüm bunların en az birini bile gerçekleştirmek son derece zorken nasıl bir disiplin ile hepsini aynı anda bu derecede iyi yönetebiliyorsunuz?
İki anahtar kelime: Denge ve planlama.
Hayatta her konuda dengenin önemine çok inanıyorum. Bence %100 “mümemmel annelik”, “mükemmel iş hayatı”, “mükemmel beslenme”, “mükemmel fitness”, “mükemmel ilişki” hedeflemek gerçekçi ve sürdürülebilir değil. Önemli olan kendi iç dengeniz ve bulunduğunuz noktada ruh-zihin-beden dengesini yakalamak. Bu denge kişiden kişiye değişebildiği gibi, aynı kişi için hayatının farklı dönemlerinde de değişiklik gösterebiliyor. Genelde 80/20 Kuralı da işe yarıyor, yani zamanın %80’ninde disiplinli olup (iş, beslenme, spor vs), %20’sinde daha rahat olup istediğini yapmak.
Kendimden örnek vermek gerekirse, kariyerimin ilk 10 yılında, yani 22-32 yaşlarım arasında, çocuklarım yoktu, spor yapmıyordum, kendimi işe adamıştım, uzun saatler çalışırdım, aynı dönemde MBA yaptım, iş ve okul zamanımın çok büyük bir kısmını alıyordu. Bu durumdan şikayetim yoktu ve hedeflerime ulaşmak, bir şeyler başarmak beni mutlu ve motive ediyordu. Sonraki 7-8 yıla baktığımızda ise işle beraber 2 küçük çocuk yetiştirdiğim, yoğun ve koşturmacası bol bir dönemdi. Ama bir şekilde bunu da dengeleyerek, işteyken işte, evdeyken evde olmaya çalışıp, kendimi seçimlerimden dolayı “suçlu” hissetmeyerek geçirdiğim bir dönemdi. Son 7-8 yıla baktığımda ise, artık çocukların büyüdüğü, kariyerimde belli bir noktaya geldiğim, bir kısım hedeflerimi gerçekleştirdiğim ve kendime, iç huzuruma, vücuduma daha fazla öncelik verdiğim bir dönemdeyim diyebiliriz. Spora da bu dönemde yani 40 yaşında başladım mesela ve bana çok iyi geldi.
Planlama konusuna gelirsek, zaten bir oğlak olarak planlama benim göbek adım😊 Kendimi bildim bileli, öğrencilik yıllarımdan beri, ajandamla ve to do list’lerimle yaşadım ve her günümü, saatimi haftalar öncesinden planlamaya ve bu planlara mümkün olduğunda sadık kalmaya çalışırım.
- En başa dönecek olursak eğitim hayatınızı belirlerken en çok dikkat ettiğiniz şey/şeyler nedir, kendinizi nasıl planladınız?
Çok inek bir öğrenciydim, okulu severdim😊 Başarılı bir okul hayatı geçirdim. Annemlerin bana bir gun ders çalış deiğini veya bana ders çalıştırdığını hatırlamıyorum. Babam deniz subayı, annem öğretmendi. Babamın görevi nedeniyle 8 okul, 8 ev değiştirdim. Bu bazıları için bir dezavantaj olarak görülebilecekken, ben kendimce avantaja çevirmeye çalıştım. Her gittiğim ortama kolayca uyum sağlama yeteneğimin bu sayede geliştiğini düşünüyorum. Ortaokulu Belçika’da okudum, Bornova Anadolu Lisesi’ni bitirdim. Üniversite sınavında Türkiye 17. si olarak ilk tercihim olan Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünü kazandım ve İzmir’den İstanbul’a geldim, bölümümü çok severek okuyup mezun oldum. Çalışırken de Columbia Business School ve London Business School’da MBA yaptım. Eğitim önemli, ama tek başına yeterli değil, önemli olan insan olarak kendimizi her yönüyle iyi yetiştirmeye çalışmak.
- Yönetici ve iş insanı olmak isteyen genç kızlara kariyerlerini ve eğitim hayatını yönetirken nelere dikkat etmelerini ve nasıl bir disiplinle ilerlemelerini önerirsiniz?
Kısa ve uzun vadeli hedefler koyup çok çalışmalarını, kendilerini farklı teknik ve sosyal becerilerle geliştirmelerini, pozitif olmalarını, kendilerini pozitif ve yukarı çeken insanlarla çevrelemelerini, etraflarındaki hocalar ve tecrübeli iş insanlarından mentorlük/koçluk alıp, network yapmalarını öneririm.
- Doğum sonrasında çalışma motivasyonunuz nasıldı? Doğum iznine ayrılan kadınların kariyer hayatlarına devam ederken nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
Ela 2009, Kaan 2014 doğumlu. Ela’nın doğumundan 5 ay sonra, Kaan’ın doğumdan 2 ay sonra işe döndüm. Her iki doğum sonrası da çalışma motivasyonum oldukça yüksekti. CFO’luğa terfim Kaan’a hamileyken olmuştu, dolayısıyla doğum sonrası bir an önce işie dönüp, hedeflerimi gereçekleştirmek istiyordum. Çalışmak bana iyi geliyor. Çalıştığım için mutlu olmam ve akıl ve ruh sağlığımın yerinde olması da bence çocuklarıma iyi geliyor😊
Benim bu konudaki “life hack” im şu: Her seçiş bir vazgeçiştir. Seçimlerimle mutlu olup, seçmediklerimle ilgili suçlu veya mutsuz hissetmiyorum.
- Vücudunuzu, formunuzu doğum sonrası nasıl korudunuz? Nasıl beslenip tekrar iş hayatına döndünüz? Bu geçiş dönemleri bir çok kadının kariyerinden vazgeçmesine sebep oldu, bu süreci nasıl bir motivasyonla yönettiğinizi çok merak ediyorum. Doğum ve kariyer sürecinizden biraz bahseden misiniz?
Ela’ya hamileyken 17 kg, Kaan’a hamileyken 14kg aldım. Kilo konusunda özel bir takıntım, hassasiyetim yoktu, canımın çektiğini ve vücudumun o an ihtiyacı olanı yedim. Doğum kilolarını ilk hamileliğimde ancak 6 ay sonra verdim. Açıkçası kilo vermek ve forma girmek ilk 4-5 ay önceliğim değildi. İşe döndükten sonra biraz da dikkat edip normal tempoma dönünce doğum öncesi kiloma ulaştım. Kaan’ın doğumu sonrası ise kilolar çok daha hızlı gitti. Hem 2 çocuk hem iş hayatının temposuyla birkaç ayda eski kiloma döndüm.
Çocuk bakımı için yatılı bakıcıdan destek aldım, benim annemler İzmir’de, eşimin anneleri Kırklarelinde yaşıyor, dolayısıyla annelerden destek çok kısıtlı oluyordu. Türkiye’de okul öncesi çocuk bakımı çalışan anneler için en büyük zorluklardan biri. Bu konuya devlet ve şirket politikalaryla kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı sürece çocuk bakımı için aile büyükleri veya bakıcılardan destek almak kaçınılmaz oluyor.
- Tabi tüm bu temponun içerisinde bir de bakım ritüellerimiz var 🙂 Olmazsa olmaz cilt bakım ritüeliniz var mı, ev yapımı maske tarifi ya da düzenli yaptırdığınız bakımlar, kullandığınız kozmetikler Burcu Geriş kendine nasıl bir bakın ritüeli uyguluyor diye sorsak bizimle paylaşır mısınız?
Bakıma çok uzun zamanlar harcayamıyorum malesef. Gündüz ve gece cilt bakımım 5’er dakika sürüyor ve az sayıda üründen oluşuyor: 2 aşamalı cilt temizliği, C vitamini ve niacinamide içeren serumlar, cilt ve göz çevresi için iyi bir nemlendirici. Ev yapmı bakımlarım, maskelerim hiç yok malesef, bunlara çok aşırı merakım yok ve biraz da üşeniyorum😊
- Çantanızdan asla çıkarmadığınız kozmetik ürünleriniz nelerdir?
Günlük el çantamda hemen hemen hiçbir kozmetik ürünü olmaz, belki bir ruj veya dudak nemlemdiricisi ve mini boy bir parfüm.
Makyaj çantamın vazgeçilmezleri ise: iyi bir kapatıcı, ince bir pudra, krem allık, kaş ve göz kalemi, maskara, highighter ve nude tonlarda bir ruj.
Kozmetik konusunda tutucu sayılırım, az sayıda ürün kullanırım ve memnun kaldığım ürünleri senelerce değiştirmem ve tekrar tekrar alırım.
- Beslenme alışkanlığınız nasıl, bir gün içerisinde neler tüketiyorsunuz nasıl bir yemek düzeniniz var? Bu konuda profesyonel bir destek alıyor musuz?
Ben kendimi bildim bileli ismini bilmeden IF (Intermittent Fasting-Aralıklı Oruç) yapmışım. Liseden beri özel günler dışında kahvaltı etmem, ilk öğünüm öğle yemeğidir,öğlen ofiste bir somon/tavuk/köfte bowl yerim, akşam evdeysem çocuklarla evde hangi yemek varsa onu, dışarıda bir davtteysem de çok abartmadan protein ağırlıklı bir seçim yapmaya çalışırım. Herhangi bir profesyonel destek almıyorum, yaklasık 30 yıldır (hamileliklerim hariç) +/-2kg oynamalarla aynı kilodayım, kendi kendime dengelemeye çalışıyorum. Yaz-kış kilom 2kg farkedebiliyor. Aslında tartıda gördüğümüz kilodan çok, kas/yağ oranımız ve kendimizi nasıl hissettiğimiz daha önemli, yine de alışkanlık olarak kendimi bildim bileli her sabah tartılırım.
- Egzersiz alışkanlıklarınız nasıl, haftada kaç gün nasıl türde egzersiz yapıyorsunuz?
Ben düzenli spora 40 yaşında başladım, ondan önce ara ara başlayıp bırakmışlığım vardı. Ancak son 7 senedir seyahat ve özel durumlar dışında mümkün olduğunca haftada 3 gün ağırlık antremanı, hafif cardio ve güzel havalarda yürüyüşten oluşan bir antreman programı uyguluyorum. Bana çok iyi geliyor.
- Hiç lisanslı sporcu oldunuz mu? Sporcu olsaydınız hangi branşta olmak isterdiniz?
Ben hiç lisanslı sporcu olmadım ama tesadüf her 2 çocuğum da tamamen kendi istekleri doğrultusunda lisanslı sporcu oldular. Ela cimnastik, Kaan tenis dalında. Spora çocuk yaşta başlamak aslında en güzeli ama hangi yaşta olursak olalım spora başlamak ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmek için geç değil.
- CFO olmasaydınız hangi mesleği yapıyor olurdunuz?
Mesleğimi çok seviyorum, kendi Ikigai’mi buldum diye düşünüyorum. Hiçbir zaman keşke finans değil başka bir alanı seçseymişim diye düşünmedim. Rakamları, modayı, dekorasyonu, mimariyi ve seyahati, yani estetik ve analitik her şeyi çok seviyorum. Dolayısıyla bu alanlarda moda tasarımı, iç mimari veya seyahat editörlüğü gibi bir meslek de olabilirmiş belki.
- Dikkat dağınıklığı günümüzün ciddi bir sorunu bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Çok iyi başa çıktığım söylenemez, ben de aynı dertten muzdaribim. Artık aralıksız saatlerce bir film/dizi izlemem veya bir kitabı başından kalkmadan saatlerce okumam çok da mümkün olmuyor, mutlaka araya bir şeyler giriyor, dikkatim, ilgim dağılıyor. Sadece çalışırken oldukça konsantre olduğumu ve dikkatimin kolay kolay dağılmadığını söyleyebilirim. Bu da eskiden gelen ve bozulmayan bir alışkanlık sanırım.
- 21. Yaşınıza buradan bir şeyler söylemek isteseydiniz neler söylemek isterdiniz?
Aynen devam Burcu, her şey güzel olacak😊
- 2025 yılından beklentilerinizi ve hedeflerinizi belirlerken neleri göz önüne alarak yeni bir yılı planlarsınız…
Yeni yılda normalden farklı özel bir planlama yapmıyorum açıkçası. Tabi ki herkes gibi iyi dileklerle (sağlık, huzur, mutluluk, başarı, şans) başlıyorum ama benim için hedef koymak ve planlama yapmak devamlı olan bir şey, yılbaşlarının o açıdan ayrı bir özelliği olmuyor😊 Herkese sağlık, mutluluk ve spor dolu harika bir 2025 diliyorum!
Kapak çekiminde emeği geçen her kese tek tek teşekkürler.
Fotoğraf: Özcan Arslan
Makyaj: Zeynep Cinislioğlu
Produksiyon: Abdullah Sevimli
Asistan: @deniizakarr
Studio: @pentomestudio
Kostüm: Defacto – Decathlon -Nike