Prof. Dr. Kut SarpYener – Kramp Sorunu

Sağlığınıza Dikkat!
Kramp giren kas bir süre sonra kolaylıkla yırtılabilir!
Kramp hiç umulmadık bir anda gelir ve bütün hayatımızı etkileyecek olan, 30 saniyelik bir panikle bizi yerlerde süründürür. Aslında hiç fark etmesek de kendimize zarar veririz. “Kramp girmesiyle benim ne alakam var?” demeyin.Eğer vücudunuzu çok yoruyorsanız, gereğinden fazla spor yapıyorsanız, ısınmadan antrenman yapmaya başlıyorsanız ve bağdaş kurarak uzun süre oturuyorsanız, bunlar sizin elinizde olan kramp girmeye yer hazırlayan durumlardır. Tabi bununla da kalmıyor, kramp girmeye sebep olan durumların bazıları da, hormonal yetersizliklerdir. Okuyucularımızın en çok merak ettiği konulardan biri olan kramp sorunu ile ilgili hazırladığım bu bölüm umuyorum çok işinize yarayacaktır.Prof. Dr. Kut Sarp Yener siz Monthly Fitness okuyucuları için kramp sorunu yaşayan kadınlar ile ilgili sorularımı cevapladı…
 
Kramp sorunu neden yaşanır?
Metabolizma sebepleri vardır. Bunlar; magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Hormonal eksiklikle de kramp sorunu yaşanabileceği gibi, vücuda aşırı yüklenme ve usulüne uygun spor yapmamak da kramp sorunu yaşanmasına sebep olabilecek etkenlerdir.
 
Menapoz dönemine dikkat: 45-50 yaşlarında bir kadın sürekli kramp sorunu yaşıyorsa, hormonal durumunu, östrojen hormonu, yani kadınlık hormonlarının kontrol ettirmesi gerekmektedir.
 
Kramp sorunu sakatlığa yol açar mı?
Devamlı kramp giren adelenin bir süre sonra kolaylıkla yırtılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kut Sarp Yener, en çok krampların baldır kasında görüldüğünü belirtti. Baldır kasına kramp giren kişide bu krampların devam etmesi sonucu aşil tendonu yırtılması oluşabileceğini de bildirdi.
 
Kramp oluşumunu önlemek için nasıl bir önlem alınması gerekmektedir?
Düzgün ve dengeli beslenmenin başta geldiğini belirten Prof. Dr. Kut Sarp Yener, bunun yanında ters hareketler yapmamak gerektiğini söylüyor. Örneğin;  devamlı bağdaş kurarak oturmak. Ve ani hareketlerden kaçınarak önlem almış olacağımızı belirtti.
 
Kramp giren adeleye nasıl bir tedavi uygulamak gerekiyor?
Prof. Dr. Kut Sarp Yener, değiştirerek arka arkaya sürekli sıcak su ve soğuk su kompleksleri yapmanın tedavi sürecinde iyi geleceğini belirtti. Aynı zamanda kramp giren adeleye germe hareketi yapma ve bu hareketi tekrarlamak da iyi gelecektir.

Önerilen Makaleler