ORYANTALİST DOĞU'DAN MODERN BATI'YA "KAHVE"

Eski Hıristiyan toplumlarında yapılan uzun soluklu ayinlerde din görevlilerini ayakta tutmak için kullanılan, belli saatler arasına sıkıştırılmayan, kendisiyle birlikte kahvehane akımına da neden olan, doğunun batıya uzattığı “mistik bir dokunuş” tur aslında kahve.

Günde toplamda 1,5 milyar fincan tüketildiği söylenen bu sihirli içecek pek çok kültürde kendini hissettiren bir yapıya sahiptir. Hangi ülkeye giderseniz gidin bir fincan kahveye muhakkak “merhaba” dersiniz. Bu yüzden kahve sadece dünyada en çok tüketilen içecek olmayıp, aynı zamanda toplumların kültürlerine şekil vermektedir.

Yağmur mevsimi geçtikten sonra açan yasemine benzeyen çiçekleri ve hoş kokusu Coffea ağacından elde edilen kahvelerin anavatanı Etiyopya’dır. Fincana konulana kadar girdiği aşamalar aslında tam bir ritüeldir. Çekirdeklerin olgunlaşıp toplanması,  zarlarından ayrılıp kavrulması ve çekilmesi işlemlerinin ardından pişirme işlemi başlamaktadır. Bugün barista niteliğinde olan yerler dışında cafe, lounge ya da kahvehanelerde de kahvenin envai çeşidi kahve severlere sunulmaktadır. Çoğu kimsenin kahve türleri arasındaki farkları bilmediği ve popüler bazı çeşitlerle sınırlı kaldıkları ise aşikâr.

Temel olarak Ethiopia Sidamo, Guatemala Antigua, Costa Rica Tarazzu, Mocca Ismaili, Kenya AA menşeili kahvelerin demleme yöntemleri ve bunların farkında olup içmek  (syphon, espresso-9 Bar basınç ile 30 ml. Kahve-, filtre, french,  aeropress, neldrip, chemex, hario V60) ayrı bir uzmanlık alanıdır.

KAHVE - MONTHLY FİTNESS

(Kaynak: bayaiyi.com)

Kim nasıl sever;

  • Brezilyalılar kahvelerini sert sever,
  • İtalyanlar tam bir kahve delisidirler, günde 40 milyona yakın fincan kahve tüketirler,
  • Fransızlar güne kahve ile başlar,
  • Almanlar filtre kahve ile günlerini bitirir,
  • Araplar iş görüşmelerini kahve ile yapar
  • Türklerde ise Türk kahvesi milli kültür olup ve sohbetlerin, toplantıların, fiskos köşelerinin vazgeçilmez içeceğidir. Ancak Türkiye’de kişi başı yıllık 250 gr kahve düşerken, Avrupa’da bu oran ortalama 6kg ya çıkmaktadır.

Peki, dünya genelinde bu kadar büyük bir pazar hacmine sahip olan kahvenin insan sağlığına etkisi nedir?

  • Kahvedeki kafeinin metabolizmayı %2-12’lik bir hıza çıkarıp vücut ısısını dengeler,
  • Yapılan diyetlerde bilinenin aksine kahve tüketiminin içerdiği polifenolün ile antioksidan sağladığı için faydalıdır,
  • Mental fonksiyonları iyileştirmektedir (Berksoy, D).
  • Spordan önce ve sonra içilen kahve tam bir stamina (zindelik) durumu yaşatır, iyi hissettirir.
  • Spor kaynaklı kas ağrılarını hafifletir, kan dolaşımını artırır.

Kahve severlere not:

25-28 Aralık tarihlerinde Galata Rum Okulu’nda İstanbul Coffee Festival gerçekleştirilecek. İstanbul buram buram kahve kokacak

Latte art yapmakta benim gibi zorlanıyorsanız Cinnibird imdadımıza yetişti (Bkz. kickstarter.com/cinnibird).

Önerilen Makaleler