DOĞRU VÜCUT ÖLÇÜSÜNE ULAŞMANIN YOLLARI

Hayatınızı değiştirmek, yeni alışkanlıklar edinmek, hiç de kolay olmuyor. Alışkanlıklar bir anda tek seferde uygulanan hareketlerle değiştirilemiyor. Yapılan en büyük hatada burada başlıyor, ilk ve tek seferde başarısız olunduğunda kendine ikinci bir şans vermemek. Yapılan araştırmalar sigarayı gerçekten bırakmak isteyen kişilerin bunu 4. Denemesinden sonra kesinlikle başardığını gösteriyor. Aynı durum kilo alan kişilerin deneyimlediği başarısızlıklar içinde geçerli. İlk seferde kilo kaybı gerçekleşmiyorsa kendinize zaman tanıyın ve ikinci seferi deneyin. Bu durumda yapılan hataları tekrarlamadan devam etmek ve hatalardan ders almak çok önemli. Günümüzde kimse istediği yada hedeflediği vücut ölçülerine sahip değil. Bu sıfır beden bir modelden tutunda, 36 beden bir genç kıza hatta 42 beden bir kadına kadar herkes için geçerli. Kimse benim için normal olan ne yada yaşım ve kilo oranım ne kadar orantılı demiyor. Genelde kendilerine rakip yada hedef gördükleri kişi gibi olmak istiyor. Bu da kişinin her zaman yanlış veya eksik ilerlemesine sebep oluyor. Doğru vücut ölçüsüne kavuşabilmeniz için yapmanız gereken kendinizi tanımak ve doğru hedefler koyarak ilerlemek olmalı.

1) Vücut Kütle İndeksinizi Öğrenin; vücudunuzun kaçta kaçı yağ?, normal değerlerinize ne kadar uzak yada yakınsınız? Kemik kütleniz nedir? Kas kütleniz düşük mü yoksa çok mu yüksek? Bu soruların cevabını alın ve vücudunuzu tanıyın. Bu sayede ilk hedefinizi belirleyebilirsiniz. İlk adımınız bu konuda çok önemli bu nedenle hayalci yaklaşımlardan uzak kalın ve etrafınızdaki manken fotoğraflarını hedef almadan kendi hedefinizi yaratın.

2) Bazal Metabolizma Hızınızı Hesaplayın; bazal metabolizma hızı vücudunuzun ekstra hiç bir efor sarf etmeden kendi kendine yaşamsal fonksiyonları devamlılığını sağlayabilmek için harcadığı günlük enerji miktarıdır. Bazal metabolizma hızınızı bilmek günlük kalori alımınızı hesaplamanız için çok önemli bir noktadır. Bu sayede kendi sınırınızı belirleyebilir ve kalori alımınızı, beslenme şeklinizi düzenleyebilirsiniz.

3) Günlük Su Limitinizi Tamamlayın; su için. Su vücudunuzun yağ kaybedebilmesi için en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Sindirim sisteminizin bu süreçte en doğru şekilde çalışabilmesi için yeterli ve düzenli miktarda günlük olarak 2,5 litre su alımı gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

4) Günlük Kalori Alımınızı Sınırlayın; elinizde bulunan bazal metabolizma hızınızın ve vücut kütle İndeksinizin oranlarına göre günlük almanız gereken kalori miktarını ortalama bir değer olacak şekilde hesaplayın. Elinizdeki bu bilgilere varolan hastalıklarınızı (şeker/insülin, sindirim ve dolaşım sistemi, kalp veya kansızlık gibi) ve bu hastalıklar sebebiyle vücut fonksiyonlarınızda oluşan sorunları ve kullandığınız ilaç, takviyeleri göz önüne alarak kalori alımınızı kendi ihtiyaçlarınıza göre sınırlayın. Her bireyin günlük kalori ihtiyacı kesinlikle aynı değildir. Bazı durumlarda aldığınız ilaçların yan etkisi, ilaçların kendi kalorisi, hastalıklardan kaynaklı sorunlar kalori alımınızın yanlış yapılmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak yada bir diyetisyenden yardım alarak günlük kalori alımınızı sınırlayabilirsiniz.

5) Aktivitelerinizi Arttırın; günlük aktivitelerinizi, kaç saat oturduğunuzu, kaç saat spor yaptığınızı ve günde kaç kalori harcadığınızı, ne derece yalancı karbonhidratlardan tükettiğinizi hesaplayın. Bu sayede vücudunuzun fazladan harcadığı yada aldığı kalorileri hesaplamanız çok daha kolay olacaktır. Eğer hastalıktan yada alışkanlıklardan kaynaklı sebeplerden dolayı fazladan kalori alımını gerçekleştiriyorsanız aktivitelerinizin süresini arttırarak bu aradaki farklı kapatabilirsiniz.

6) Öğünlerde Sağlıklı Tercihler Yapın; günlük öğünlerinizin içine kepek, yulaf, salata, meyve gibi kalori oranı düşük ve uzun süre sizi tok tutacak gıdalar ekleyerek öğünlerinizi çeşitlendirin. Ara öğünlerde kuru ve taze yemişlerden yararlanarak günlük enerji ihtiyacınızı doğal besinlerden elde edin.

7) Alışverişi Bilinçli Yapın; hem daha ekonomik hemde daha sağlıklı bir yaşam mümkün. Haftalık alışveriş listenizi 1 hafta önceden yapacağınız yemeklere, öğünlerinize ve beslenme şeklinize göre hazırlayın ve gereksiz gıdalardan, tatlı ve paketli ürünlerden uzak durun. Paketli gıdaların içerlerine mutlaka bakın ve ürünleri lezzetinden ve ambalajından daha çok içeriğine göre alın. Paketli gıdaların içerisinde bulunan kimyasallar kilo vermenizi engelliyor olabilir. Diyet, düşük kalorili, sağlıklı adı altında satılan bir çok paketli gıda yağ hücrelerinizin artışını tetikleyebilecek maddeler yüzünden diyetinizin başarısız olmasına sebep olabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye sağlıklı ve bilinçli bir alışverişle başlayın.

8) Vücut Ölçülerinizi Her İki Haftada Bir Düzenli Ölçün; ölçümlerinizi sürekli not alın ve düzeli olarak kontrol altında tutun. Vücut ölçünüzü bilmeniz bu ölçünüzün üstüne çıkmamanız için sizi sürekli olarak kontrol altında tutacaktır. Kesinlikle her gün kendinizi ölçüp durumunuzu ve bulunduğunuz süreci kendinize zorlaştırmayın. En sağlıklı ve yüksek motiveli şekilde ilerleyebilmek için orantılı ve yavaş adımları tercih edin.

Önerilen Makaleler